Jön a határidő, most már ne hibázzunk a bevallásban

2016. május 03. kedd - 17:33 / piacesprofit.hu
  •    

Közeledik május 20-a, a vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésre sem kötelezett magánszemélyek szja bevallási határideje. Mivel sokan a hajrában készítik el bevallásukat, még egyszer összefoglaljuk a legtipikusabb hibákat, amiket az adózók vétenek.

Kép: Freedigitaladmin

Kép: Freedigitaladmin

Május huszadika fontos dátum: eddig küldhetik vissza a NAV számára az egyszerűsített bevallást választók a NAV által elkészített és általuk kijavított egyszerűsített bevallást. Az adónyilatkozat választására jogosult magánszemélyek is az szja bevallás helyett ezen időpontig nyújthatják be a NAV-hoz a 1553ADO jelű nyomtatványt.

Azon vállalkozási tevékenységet nem folytató és Áfa fizetésre sem kötelezett magánszemélyek, akik nem éltek, vagy nem élhettek a munkáltatói adómegállapítás, a bevallási nyilatkozat, az egyszerűsített bevallás vagy az adónyilatkozat lehetőségével, de a 2015. évi jövedelmeik után szja bevallásra kötelezettek, azok ezen időpontig kötelesek szja bevallásukat (1553 jelű nyomtatványt) a NAV-hoz benyújtani.

Még mindig sok hibás bevallás érkezik azonban az adóhatósághoz: a NAV 2016. első 3 hónapjában hibásan benyújtott bevallásokat javarészt már javította – az egyszerű tévesztéseket hivatalból, míg az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével. Mivel sokan most, a hajrában adják le az adóbevallásukat, Vizer József, az RSM-DTM adómenedzserének segítségével még egyszer összefoglaljuk milyen hibákat vétenek az adózók:

A leggyakoribb tévesztések:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás,
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás főlapján nem kerül feltüntetésre sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím,
  • adószámos magánszemélyek nem tüntetik fel bevallásukon adószámukat, csak az adóazonosító jelüket,
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak,
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

A fenti hibák jelentős része kiküszöbölhető, ha a bevallási nyomtatvány kézi kitöltése helyett a NAV által közzétett ingyenes ún. Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével készítjük el bevallásunkat. A programon kívül még az adott (szja bevallás esetén a 1553 jelű, míg adónyilatkozat esetén a 1553ADO jelű) nyomtatvány telepítése szükséges. A program beépített ellenőrző funkcióval ellátott, mellyel a bevallás kinyomtatása előtt kiszűrhető a kitöltési hibák többsége. További előny, hogy az Általános Nyomtatványkitöltő programmal készített bevallásokat az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező személyek elektronikus úton is benyújthatják a NAV-hoz, elkerülve ezáltal a Postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatokon való sorban állást.

Idén ne feledkezzünk meg az egy százalékról
A tapasztalatok szerint minden csak második ember ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillióból, aki Magyarországon személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1 százalékáról idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor