Jöhet a női elnök: Clinton a célegyenesben

2016. október 20. csütörtök - 10:04 / piacesprofit.hu
  •    

Clinton a tegnapi vitának is köszönhetően, amelyet a felmérések szerint ismételten megnyert, tovább fokozta előnyét. A különböző felmérések 9-11 százalékpontos előnyt mutatnak Clinton javára. Azaz eldőlni látszik a választási verseny, de még nem ihatunk előre a medve bőrére. Mindenesetre a piacok örülhetnek az eredménynek.

Kép: CNN

Kép: CNN

Itthon jön az adócsökkentés, ami a választások előtt nem csak a versenyképességet, de a közhangulatot is javíthatja, segítve a kormányzó pártot a következő választások megnyerésében. Mindenesetre ez kismértékben segíthet a kóros munkaerőhiányon, de ettől függetlenül szükség van valamiféle strukturális váltásra, hogy azt a több százezer közmunkást ténylegesen hadra lehessen fogni. Ez pedig hosszú folyamat, amely sok-sok képzéssel és munkával jár.

Tegnap a BUX megerősítette a kitörést, és ma is mehet tovább a korábbi csúcs felé. Az olaj a készletadatoknak köszönhetően szárnyalt, ami segítheti a MOL emelkedését. Ebben szerepet játszhat a PKN mai eredménye is, ami 8 százalékkal haladta meg a piaci várakozást, üzemi szinten pedig 15 százalék körüli túlteljesítés volt látható. Mindez a kiskereskedelemnek köszönhető, ami pedig sugallja a MOL jó teljesítményét is.

A mai napon összességében emelkedést várunk mind a DAX, mind a BUX indexekben is – vélekedtek az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

A nap első felében mérsékelten emelkedtek a vezető tengerentúli börzék, és bár a záráshoz közeledve romlott a hangulat, de így is sikerült minimális pluszban zárni (Dow Jones 0,22%, S&P500 0,22%, Nasdaq 0,05%). A megkezdett lakásépítések száma némileg gyengébb lett a várakozásoknál, szeptemberben 1,05 millió építkezés kezdődött, míg a konszenzus 1,18 millió volt. Havi alapon még erőteljesebb volt a visszaesés, 9%-os zuhanást regisztráltak, pedig az elemzők 2,9%-os emelkedést vártak. Az építési engedélyek azonban havi alapon 6,3%-os emelkedést mutat, szemben az 1,1%-os várakozással.

William Dudley, a New York-i Fed elnöke tegnap kiemelte, hogy amennyiben a gazdaság a jelenlegi pályán marad, akkor még idén indokolt egy kamatemelés. A dallasi Fed elnöke Robert Kaplan szerint a jegybanknak nagyon óvatosan és fokozatosan kell emelni a kamatot, és a következő két-három évben az irányadó ráta emelkedése sokkal laposabb lesz, mint bármikor a történelem során. Tegnap volt az amerikai elnökjelöltek harmadik vitája. Az első értékelések szerint a demokrata Hillary Clinton nyerte a vitát.

Az eBay piaczárás után közölte harmadik negyedéves számait, a gyenge folyó negyedéves várakozások miatt 8,9%-ot zuhant az árfolyam. Az árbevétel 5,6%-kal 2,22 milliárd dollárra emelkedett, 0,03 milliárddal felülmúlva a konszenzust. Az egy részvényre jutó profit 1 centtel felülmúlva a várakozásokat 45 cent lett. Az eBay gyenge várakozásokat közölt a folyó negyedévre: az árbevétel 2,36-2,41 milliárd dollár körül lehet, a piac 2,4 milliárd dollárt vár, a részvényenkénti profit 52-54 cent környékén lehet, a várakozás 54 cent.

Erős harmadik negyedéves számokat közölt az American Express és javították az idei évi kilátásokat is. Az árbevétel 7,77 milliárd dollár volt, szemben a várt 7,70 milliárddal. Az 1,24 dolláros részvényenkénti profit pedig lényegesen felülmúlja a 96 centes várakozásokat. Részben a költségek csökkentésének köszönhető a jó eredmény. Az idei évre vonatkozó profit 5,9-6 dollár körül lehet részvényenként, korábban még 5,4-5,7 dollárt vártak. Piaczárás után közel 5%-ot emelkedett a papír.

Az egy részvényre jutó eredmény és bevétel tekintetében is felülmúlta a várakozásokat a Morgan Stanley, a jó eredmény elérését a kötvény üzletág eredményének komolyabb bővülése segítette. A költségcsökkentések is jó hatással voltak a profitra. A nettó profit közel 60%-kal 82 centre emelkedett részvényenként, a várakozás lényegesen alacsonyabb, 63 cent volt. A bevétel 8,9 milliárd dollárra bővült a 8,17 milliárd dolláros konszenzussal szemben. A kötvénykereskedés üzletág 918 millió dolláros bevételt hozott a várt 1,01 milliárd dollártól némileg elmaradva, a részvénykereskedési üzletág pedig 1,87 milliárd dollárt realizált a várt 1,83 milliárd dollár helyett. A sajáttőke arányos nyereség az előző negyedévi 8,3%-ról 8,7%-ra emelkedett. A Tier1 mutató pedig 0,1 százalékponttal 15,9%-ra emelkedett.

Európa

Mérsékelt emelkedést láthattunk tegnap Európában. A DAX 0,1%-ot a CAC 40 0,3%-ot a FTSE100 szintén 0,3%-ot emelkedett. Tegnap este megalakult az új horvát kormány. A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája alkotta koalíciót a 151 fős képviselőtestületből 91-en támogatták. A korábbi kormánykoalíciót is ez a két párt alkotta, de politikai szakértők szerint a mostani egy stabilabb kormánynak ígérkezik.

A 880 milliárd dolláros vagyont kezelő norvég állami nyugdíjalapban a jelenlegi 60%-ról 70%-ra növelnék a részvények arányát és ezzel párhuzamosan csökkentenék a kötvénykitettséget, vagyis a nagyobb hozam érdekében nagyobb kockázatot vállalna az alap. Az olasz kisbefektetők egyre jobban elfordultak a tőkehelyzettel küzdő bankoktól és helyette az állami kézben lévő olasz postánál helyezik el betétjeiket, bár az nem tartozik a betétvédelmi alap alá. Az elmúlt fél évben 3,4 milliárd euróval nőtt az olasz postánál elhelyezett betétek értéke.

Az EKB ma tartja kamat meghatározó ülését, melyen a kamatok tartására lehet számítani, bár a felmérések alapján egy minimális esélye van a további kamatcsökkentésnek is. Azonban a sajtótájékoztatón Mario Draghi több kérdést is kaphat az európai tapírral kapcsolatban, vagyis, hogy mikor kezdik el a kötvényvásárlási program kivezetését. A Bloomberg által végzett felmérés szerint 2017 második felében valószínűsíthető a program szűkítése.

Olaj, arany

A WTI 51,3 dollárig emelkedett, miután az EIA adatai szerint 5,25 millió hordóval estek az Egyesült Államok nyersolaj készletei, ez január óta a legalacsonyabb szint. Az elemzők egységesen emelkedést vártak. Khalid Al-Falih szaúdi olajminiszter szerint az OPEC tagok egyre nagyobb számban csatlakoznak a megállapodáshoz. A piac még mindig szkeptikus a tényleges megállapodást illetően annak ellenére, hogy egyre több OPEC tagállam erősíti meg szándékát, hogy befagyassza vagy csökkentse kihozatalát.

Az arany 1.271 dollárig emelkedett. A kétheti csúcson lévő olaj elsősorban az EKB spekulációja miatt tudott nőni: a piac szerint az európai jegybank folytathatja laza monetáris politikáját. Egyes spekulációk szerint akár mennyiségi élénkítés is jöhet Európában. Fontos fejlemény továbbá, hogy 2.054 tonnára tovább nőtt az ETF-ekben tárolt arany mennyisége, ami 2013 nyara óta a legmagasabb érték. A hosszútávú befektetők továbbra is bíznak az aranyban.

Devizák

Tegnap is mérsékelten erősödött a dollár az euróval szemben, és a ma reggeli kereskedésben is hasonló mozgás látható. Az árfolyam megakadt az 1,096-os támaszon, a ma délutáni EKB ülés azonban ismét nagyobb mozgást hozhat a devizapárban.

Az EUR/HUF beszorult a 20 és a 30 napos mozgóátlag közé, és két napon keresztül oldalazott az árfolyam. A délelőtti kereskedésben csak kisebb mozgások várhatók, a befektetők az EKB délutáni ülésére fognak koncentrálni.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng index 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot emelkedett. Elsősorban az energetikai cégek teljesítettek jól és ezek húzták felfelé az ázsiai részvénypiacot. Bár a Haima névre keresztelt tájfun veszített erejéből mire elérte a Fülöp szigeteket, de még így is 90 ezer embert kellett evakuálni.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”