Jogpontok a kistelepüléseken

2013. július 13. szombat - 18:28 / piacesprofit.hu
  •    

Kilenc dél-, és nyugat-dunántúli kistelepülésen indított ingyenes jogi szolgáltatást június 1-jétől a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége ( STRATOSZ). A Jogpont Mini országos hálózatának kiépítésére és működtetésére 170 millió forint európai uniós és magyar állami támogatást nyert az együttműködő érdekképviseletek konzorciuma.

A Jogpont Mini elnevezésű jogi szolgáltatás elsősorban munkavállalással, álláskereséssel, kisvállalkozás alapítással kapcsolatban nyújt segítséget – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Az MTI tudósítása szerint a Jogpont Mini az 5 ezer és 10 ezer közötti lakosú településeken, egyebek között a Baranya megyei Siklóson, a Somogy megyei Fonyódon, a Tolna megyei Beremenden, a zalai Hévízen és a Győr- Moson-Sopron megyei Pannonhalmán kezdte meg működését, kiegészítve a régió nagyobb településein korábban létrehozott 24 jogpontot.

A szolgáltatás célja, hogy hatékony és ingyenes jogi segítséget nyújtson bármelyik hozzá forduló állampolgárnak munkajogi, társadalombiztosítási, közigazgatási jogi és családjogi kérdésekben. Új vállalkozás alapításával kapcsolatos információszolgáltatást is nyújt a Jogpont Mini, pénzügyi és adótanácsadás viszont kizárólag magánszemélyeknek ad, munkaadók nem fordulhatnak gazdálkodással, pénzügyi kérdésekkel a jogsegélyszolgálathoz.

A felvetett kérdésekben szakképzett jogászok segítik eligazodni az ügyfeleket személyesen, vagy telefonon. Ezen túl online is működik a jogsegélyszolgálat a www.jogpontplusz.hu honlapon regisztrációt követően.

A tájékoztatás, a tanácsadás, a jogszabály-értelmezés a legjellemzőbb segítségnyújtási formák – mondta Megyeri Tamás ügyvéd, az érintett régió szakmai vezetője. A nagyobb településeken működő Jogpont+ hálózat tapasztalatairól közölte: az érdekelődők többsége munkajogi ügyekben, a díjazással, a jubileumi jutalommal, az állásidővel, a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésekkel keresi fel a szolgálatot, de előfordulnak az egyenlő bánásmóddal, a gyerektartással, a házasság felbomlásával összefüggő problémafelvetések is. A szolgáltatást leginkább a középkorú nők veszik igénybe.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek