Jobban megy a traktor, mint az autó

2017. április 24. hétfő - 11:21 / piacesprofit.hu
  •    

Bár az újautó-eladások az idén is növekedést mutatnak, a traktoroknál kiugró, 88 százalékos volt a piacbővülés az év elején - közölte a Magyar Lízingszövetség. A szervezet elemzése szerint a lízingpiacon belül ez elmúlt tíz évben egyre nagyobb szerepet kaptak a mezőgazdasági gépek, amelyek aránya az új kihelyezéseknél 15 százalék körüli. A Lízingszövetség előrejelzése szerint a mezőgép- és agrárfinanszírozásban pedig egyre fontosabb szerepet kapnak a lízingkonstrukciók.

A traktorok lekörözték az idén januárban 15 százalékos növekedés elérő autópiacot. Magyarországon ugyanis januárban összesen 333 traktor talált gazdára, ami 88 százalékos növekedést jelent tavaly januárhoz képest.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az úgynevezett lassú traktorokból 115 százalékos, a sima traktoroknál pedig közel 60 százalékos volt a növekedés – derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse kimutatásain alapuló összesítéséből. A traktorok mellett még a nehézpótkocsiknál volt hasonlóan kimagasló, közel 100 százalékos növekedés januárban, utóbbi járművekből 263 darab talált gazdára.

Traktorok vs. lízingpiac

A traktor- és nehézpótkocsik piacán a lízingcégek fontos szereplőnek számítanak. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára azt mondta, hogy mezőgép-finanszírozáson belül magas a traktoreladások aránya, a finanszírozott érték több mint 50 százalékát adják.

A mezőgép-finanszírozás évek óta egyre jobb eredményeket ér el a Lízingszövetség az adatokat 2007-ig visszamenőleg összesítő elemzése szerint. 2007-től 2013-ig évente közel 44 milliárd forintra rúgott a mezőgépeknél a finanszírozott összeg, amely az új kihelyezéseket jelenti. Ezzel szemben 2014 és 2016 között valamennyi évben 70 milliárd forint felett volt a finanszírozott összege a mezőgépek szegmensében.

Ezzel párhuzamosan a teljes lízingpiachoz képest is növelték a részesedésüket a mezőgépek. 2011 előtt a legtöbb évben egy számjegyű volt a mezőgépek aránya a teljes finanszírozott összegen belül. Ezzel szemben 2014 és 2016 között már 14-17 százalékos volt ez az érték. Tóth Zoltán szerint az adatokból egyrészt az is látszik, hogy a válság után megerősödtek az agrárpiaci vállalkozások, valamint az, hogy a jegybanki hitelprogram által biztosított olcsó forrásokból igyekeztek beruházásokat, eszközbeszerzéseket megvalósítani. “Ugyanakkor az is látható, hogy az agrárcégek egyre nyitottabbak a lízingfinanszírozás iránt” – fogalmazott a főtitkár.

100 billió forint landolt az európai piacon
Összesen 312 milliárd euróra rúgott tavaly a finanszírozott összeg az európai lízingpiacon, ami több mint 11 százalékos éves növekedést jelent – ismertette a Leaseurope friss adatait a Magyar Lízingszövetség. A magyar piac lépést tart az európaival, hiszen a magyar lízingcégek 9 százalékkal növelték a finanszírozott összeget.

Versenyben a lízingkonstrukciók

A Lízingszövetség tagvállalatai érzékelik az egyre fokozódó versenyt az agrárfinanszírozásban, de Tóth Zoltán szerint a rugalmas, költséghatékony és az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó lízingkonstrukciók versenyképes finanszírozást biztosítanak az agrárpiaci szereplőknek nem csak traktorok, hanem bármilyen eszköz beszerzésére.

Ha pedig gazdaságban az idén, részben az uniós források révén bővülésnek indulnak a beruházások, akkor az eszközfinanszírozásban jelentős lehet a növekedés, ami várhatóan az agrárszektorban is érezhető lesz – olvasható a Lízingszövetség közleményében.