Jobban megy a munka, ha nem írják elő, mit vegyünk fel

2019. augusztus 16. péntek - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar munkahelyek több mint fele előírja, hogyan öltözzenek dolgozói. Sok helyen a kánikulában sem lazíthatnak az öltözékükön

Ahol nincs előírás, ott leginkább hétköznapi, kényelmes, sportos stílusban szeretnek öltözködni a munkavállalók. A ruhapénzt adó munkáltatók aránya valamelyest nőtt az elmúlt öt év alatt, de még mindig nem ez a jellemző. Pedig ha valaki jól érzi magát az öltözékében, az a munkahelyi teljesítményére is pozitívan hathat.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Nőtt a magyar munkahelyeken a szigor a kötelező viseletet illetően – derült ki a Profession.hu online kutatásának eredményeiből. Idén a munkavállalók több mint fele állította, hogy a munkahelyén léteznek kötelezően betartandó öltözködési szabályok. Ezeket sok helyen akkor is be kell tartani, ha azok az aktuális időjárási viszonyoknak egyáltalán nem felelnek meg, még kánikulában sem lazíthatnak az előírt öltözékükön.

Hétköznapi, kényelmes, sportos

Ahol nincs előírás, ott a munkavállalók fele a hétköznapi stílusú öltözködést preferálja a munkahelyén, minden harmadik dolgozó pedig a sportos ruhákat. Az elmúlt öt évben nagyot nőtt a nők körében a kényelmes, sportos stílust kedvelők aránya, de sokan a munkahelyükön is a legtrendibb darabokat részesítik előnyben.

Mit vegyek fel?

Továbbra sem jellemző a magyar munkavállalókra, hogy öltözködési tanácsokat kérnének másoktól. Kivételt a pénzügyi szektorban dolgozók és azok képeznek, akik szerint előny a munkában a megfelelő öltözködés. Ők akár szakembertől is szívesen kérnek tanácsot. 

A munkaerő legyen veled! De nem mindegy, milyen szerződéssel
A régiót sújtó krónikus munkaerőhiány kezelésére gyakori megoldás manapság, hogy egy vállalkozás munkaerőt biztosít egy másik részére. Nem árt azonban résen lenni az ilyen megállapodásoknál, mert komoly adózási kiadásokkal járhat.

Kényelmes ruha – jobb teljesítmény

A felmérés eredményeiből az is kirajzolódik, hogy a munkahelyi teljesítményt erőteljesen befolyásolhatja, hogy valaki jól érzi-e magát a munkája során az öltözékében. A munkavállalók 60 százalékának nagymértékben meghatározza a mindennapi munkáját az, hogy jól választja-e meg az öltözékét.