Jobban jár, aki megbízható

2017. július 12. szerda - 08:12 / piacesprofit.hu
 •    

Több mint 200 ezer adózó élvezheti a megbízható adózói státussal járó előnyöket a NAV legfrissebb adatai alapján. Érdemes tisztában lenni azzal, milyen kritériumok alapján kerülnek besorolásra negyedévente a társaságok, a szabályozás néhány pontja a jogszabályváltozás miatt módosult az elmúlt időszakban.

Az idei első negyedév adatai alapján az adóhatóság több mint 540 ezer, a cégnyilvántartásba bejegyzett áfaregisztrált céget minősített és sorolt be a három minősítési kategória – megbízható, általános és kockázatos adózó – egyikébe. A tavalyi év végéhez képest húszezerrel több vállalkozás büszkélkedhet azzal, hogy megbízható minősítést kapott, ugyanakkor a kockázatos cégek száma is nőtt.

Megbízható adózók – kritériumok és kedvezmények

Érdemes tudni, hogy a kezdő társaságok működésük első három évében nem kaphatnak megbízható minősítést, így még nem kaphatják meg sem az adókötelezettségekhez teljesítéséhez, sem az adóellenőrzésekhez kapcsolódó kedvezményeket – hívta fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Az adózói minősítés eredményeként a vizsgált cégkör 39 százaléka, 210 587 vállalkozás felelt meg legutóbb a megbízhatóság valamennyi feltételének a NAV értékelése szerint.

növekedésnek örülő emberek - grafika

Kép: Fotolia

Az újonnan életbe lépő, és a régebbi kritériumok az alábbiak:

2017. januártól lépett be újabb feltételként, hogy a vállalkozás tárgyévre vonatkozó adóteljesítményének pozitívnak kell lennie. Ez a szűkítés kizárja a tényleges tevékenységet nem végző cégeket a kedvező minősítésű adózói körből.

 • Idén már nem csak a mulasztási bírság, hanem a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálja az adóhatóság. Ez az arány nem lehet 1 százaléknál magasabb.
 • 2017-től négy évre visszamenőlegesen figyeli a NAV, hogy a társasággal szemben volt-e végrehajtási eljárás. Ebbe nem értendő bele az átvezetés és a visszatartási jog gyakorlása.
 • A cég legalább három éve működik, vagy legalább három éve áfaregisztrált adóalanynak minősül.
 • A tárgyévben, és az azt megelőző öt évben a NAV által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet nem haladja meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 3 százalékát.
 • A tárgyévben, és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt.
 • A tárgyévben, és az azt megelőző öt évben a cég nem állt és nem áll bevallási vagy adófizetési kötelezettség elmulasztása miatti adószám-felfüggesztés hatálya alatt.
 • A tárgyévben, és az azt megelőző öt évben a cég nem állt és nem áll adószámtörlés hatálya alatt.
 • A tárgyévben, és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll fokozott adóhatósági felügyelet alatt.
 • A cég nem minősül kockázatos adózónak.
 • A tárgyévre megállapított adóteljesítménye pozitív.
 • A társaságnak nincs 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása.

A fenti feltételek mindegyikének megfelelő társaságok kerülhetnek a megbízható adózói kategóriába.  Nyilvánosan működő részvénytársaság abban az esetben is megbízható adózónak minősül, ha három évnél rövidebb ideje működik, és a tárgyévre megállapított adóteljesítménye nem pluszos, de a többi kritériumnak meg kell felelnie.

A kedvezmények:

A megbízható adózói minősítésű cégeknek bizonyos mulasztásoknál, például bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség, nem kell bírságot fizetniük, illetve az általános bírság felével kell csak számolniuk.  Az adóellenőrzés maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítési lehetőséget kapnak.  A visszaigényelt általános forgalmi adót a nyilvánosan működő részvénytársaság felé 30 napon belül, más megbízható adózók esetében 45 napon belül utalja ki az adóhatóság.

A megbízható gazdálkodóknak az EKAER is egyszerűbb
Mától még inkább megéri a vámszabályok szerint tisztességesnek, ún. engedélyezett gazdálkodónak lenni. Ugyanis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) is könnyít a tisztességes, az egész EU területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodó kötelezettségén. Már ma lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek