Jó lenne tudni, ki kóstolgatja a cégünket

2019. március 28. csütörtök - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az a tény, hogy az elmúlt években a kiberbiztonság bekerült a hírek közé, hozzájárul ahhoz, hogy a vállalatok jobban tisztában legyenek a kibertámadások által okozott károk összetettségével.

A Kaspersky Lab legfrissebb kutatása szerint kettőből egy IT döntéshozónak nehézséget okozna felbecsülni az összes okozott veszteséget egy kibertámadás után, mivel a hatás széleskörű és magában foglalja a hírnévvesztést is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A legnagyobb arányt az Egyesült Királyságban regisztrálták (62%), ezt követte Spanyolország (54%). Ugyanakkor az informatikai döntéshozók 57%-a tisztában van azzal, hogy a támadók folyamatosan fejlesztik eszközeiket és taktikáikat, ezért úgy érzik, hogy a kiberbűnözők könnyedén indíthatnak támadást anélkül, hogy bármilyen nyomot hagynának kilétükkel kapcsolatban.

A felmérés szerint az internetes döntéshozók 79%-a egy számítógépes támadás esetén tudni szeretné, hogy ki állt a támadás mögött. Az informatikai döntéshozók 68%-a azonban úgy érzi, nagyon ritka, hogy a kibertámadások indítóit elfognák és bíróság elé állítanák.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy nagy eltérés van a vállalkozások magukba

Robotzsaruk védhetnek meg a hackerektől?
Mesterséges intelligencia segíthet, hogy a globális IT munkaerőhiány okozta biztonsági réseket betömjék a vállalatok. Felmérések szerint a piacról 2 millió IT biztonsági szakember is hiányozhat.

vetett bizalma, miszerint képesek lennének megállítani egy kibertámadást, és a ténylegesen meghozott megelőző intézkedéseik között.

A megkérdezettek több mint fele (53%) egyetért abban, hogy szervezetük képes lenne hatékonyan megállítani egy kibertámadást saját területén, és a döntő többség (83%) állítása szerint szervezetük megelőző intézkedéseket hoz a kiberbiztonsági események megelőzésére.

A részletes adatokban azonban drámai változások tapasztalhatók: bár az

Utazási cégekhez juthatnak el adataink, tudtunkon kívül
Egy sor világcég használja iPhone-ok népszerű alkalmazásait arra, hogy adatokat szerezzen ügyfeleiről, anélkül, hogy azok tudnának erről.

informatikai döntéshozók 53%-a egyetért abban, hogy a szervezetük megbízható biztonsági politikával rendelkezik, mindössze tízből négy (41%) európai vállalkozás biztosít az összes munkavállalója számára kiberbiztonsági képzést – Franciaországban és az Egyesült Királyságban ez a szám egyharmad (33 és 34%). 

Az informatikai csapataik számára kiberbiztonsági képzést nyújtó gazdálkodó szervezetek száma valamivel magasabb, mint azoké, akik az összes alkalmazottnak biztosítják a képzést: 43%, szemben a 41%-kal. Ez azonban nem elég, mivel korábbi kutatások azt mutatták, hogy

a 2017-es kiberbiztonsági incidensek közel felét (46%) a munkavállalók okozták – legtöbbjük pedig olyan volt, aki nem informatikai osztályokon dolgozott.

A felmérés által kiemelt pozitív szempont, hogy az európai vállalkozások majdnem egyharmada támaszkodik kibervédelmi hírszerzési jelentésekre (30%) a fenyegetések kapcsán, ami arra utal, hogy egyre több informatikai döntéshozó felismeri: fontos, hogy az informatikai csapatok magas minőségű fenyegetési információkkal rendelkezzenek, hogy a legjobb reagálást tudják előkészíteni az incidensekre.

 

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor