Jó kapcsolatai hozhatták ide a Pápai hús tajvani vevőjét

2016. július 21. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tajvani tulajdonosához került a hányattatott sorsú pápai húsipari cégcsoport az értékesítésére kiírt pályázaton. Utánajártunk, ki a tulajdonos és mi csábíthatta ide.

A budapesti székhelyű TANO Commerce Kft. lett a nyertes 1,134 milliárd forintos ajánlattal a pápai húsipari cégcsoport értékesítésére kiírt pályázaton. A TANO Commerce egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tulajdonában van, ügyvezetője pedig tajvani személy – közölte az MTI.

pápai hús logo

Kép:PP

A nyertes TANO Commerce ajánlatában vállalta, hogy az 1,134 milliárd forintos vételárat a szerződéskötést követő harminc napon belüli megfizeti, és folytatja a Pápai Hús csoport tevékenységét. A vevő legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet, vállalja továbbá a termelési volumen növelését, a nemzetközi értékesítési piacok visszaszerzését és növelését, a technológiai fejlesztést és a vertikális integráció fenntartását. A felszámoló szerint a TANO Commerce Kft. ajánlatának elfogadása biztosítja a törvényben előírtak teljesülését, vagyis azt, hogy működő üzemként kerüljön új tulajdonba a vagyon.

Cégnyilvántartási adatok szerint a tavaly létrehozott, budapesti székhelyű TANO Commerce Kft. a Primebase Group Limited nevű cég tulajdonában van, amelyet a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be. A TANO Commerce ügyvezetője pedig egy Liu Chi-Jen nevű személy, akinek külföldi tartózkodási helye Tajvanon van. Így a mostani értékesítési tranzakcióval a tavaly ellehetetlenült pápai húsipari csoport külföldi tulajdonba kerül.

Kevés, még kevesebb

A húsipari cégcsoport tulajdonosi jogait gyakorló pápai önkormányzat még múlt év novemberében döntött úgy, hogy „a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre való tekintettel” felszámolási eljárást indít a Pápai Hús esetében. Mivel a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségű cégről van szó, ezért a Pápai Hús ügye a Nemzeti Reorganizációs Kft.-hez került, amely az első fordulóban 4,5 milliárd forintra értékelte a cégcsoport vagyonát. A tavasszal kiírt első pályázatra azonban mindössze egy – 110 millió forintos ajánlat – érkezett, így a tender áprilisban eredménytelenül zárult. A mostani, második kiírásban már csak 3,6 milliárd forintos irányárat szabott meg a Nemzeti Reorganizációs Kft. – a befutó végső ajánlat ennek mindössze egyharmada. S alig egytizede, ha azt vesszük, hogy a magyar állam több mint tízmilliárd forintot költött az elmúlt évek alatt a Pápai Húsra az adófizetők pénzéből.

Kínai kézbe kerülhet a Rác fürdő
Egy turisztikai érdekeltségekkel is rendelkező kínai befektetési holding már ügyvédi letétbe helyezte a Rác fürdő vételárát, csak a főváros jóváhagyására vár, hogy tulajdont szerezzen – a napi.hu értesülései szerint. Ha a főváros jóváhagyja a vásárlást, a befektető jelentős pénzt fizetne az önkormányzatnak és viszonylag rövid időn belül megnyithatná a páratlan szépségű fürdőt. Az épület mellett lévő, 67 szobás hotellel ugyan már hat éve megkapta a használatba vételi engedélyt, de egy napot sem volt nyitva. A sokmilliárdos rekonstrukción átesett fürdő és az új hotel megnyitáshoz becslések szerint egymilliárdos újabb beruházás szükséges.

A cég tajvani hátteréről annyit sikerült kiderítenie a Világgazdaságnak, hogy az Liu Chi-Jen érdekeltségébe tartozik, akit Frank Liuként – a Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnereként – ismernek az üzleti világban. A tajvani üzletember további két cég – a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. – ügyvezetője. Bár a cégek offshore cégek tulajdonában vannak, azoknak is Frank Liu a tulajdonosuk. Az üzletember 1988 óta dolgozik a Templetonnak (amely egészen a közelmúltig a magyar államadósság több mint 10 százalékát birtokolta, és amelyet Magyarország megmentőjeként tartottak számon).

Liut 1997-ben a cég elsőszámú kínai képviselőjének nevezték ki, jelenleg független igazgatóként vezeti a Templeton ügyleteit. Ő az egyik ügyvezető igazgatója a Tajvanon alapított pénzügyi befektetőcsoport, a Tano China Capital Management Inc.-nek, emellett egy Templetonnal létrehozott közös cég, a Franklin Templeton Securities Investment Consulting Inc. elnöke, valamint a Templeton tajvani befektetési alapkezelőjének igazgatója. A csoport főleg Délkelet-Ázsiában, Kínában, Tajvanon, Indiában, Szingapúrban tevékenykedik, de jelen van az Egyesült Államokban is.

„Beleszeretett Magyarországba”

A befektető hazánkba csábítása állítólag Székely Leventének, Magyarország volt tajvani nagykövetének köszönhető. A történet szerint a diplomata két éve elérte, hogy Frank Liu ellátogasson hozzánk, aki aztán beleszeretett Magyarországba. A sikeres együttműködésről árulkodik, hogy Székely több mint 24 éves diplomáciai karrier után kilépett a külügy kötelékéből, és tavaly augusztus óta a Chi Fu Investment Hungary Kft. társvezetője. (Az üzletember magyarországi cégeiben nem Székely az egyetlen volt kormányzati ember. Az egyik igazgató, Polonyi Katalin például korábban a Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatóhelyettese volt, 2012–2013-ban pedig a magyar–kínai kapcsolatokért felelt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Liu Chil-Jen egyébként tavaly megkapta a tajvani magyar kereskedőház licenszét is.)

Gyüre József