Jó hír is van az adócsomagban

2016. június 08. szerda - 08:08 / kfarkas
  •    

A tegnap elfogadott, a jövő évre vonatkozó adócsomag kedvező változást tartalmaz az illeték törvényben. Főleg a Kft.-k tulajdonosai örülhetnek, kevesebb illetéket kell ugyanis fizetniük – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

kevesebbet költünk ilyenkor

Kép: Pixabay

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosítása kedvező változásokat vezet be az illetéktörvény vonatkozásában. Az egyik legkedvezőbb ezek közül a vállalkozással rendelkező magánszemélyek széles körét érinti – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az új Ptk. korábban úgy rendelkezett, hogy az illetékmentességi rendelkezés kizárólag a Ptk. rendelkezéseihez történő igazítás, illetve a Ptk. eltérést engedő szabályainak alkalmazása miatti módosítás esetén vehető igénybe. Ezt elsősorban a cégek a Ptk. rendelkezéseinek való megfelelés érdekében végrehajtott tőkeemelésre tudták alkalmazni.

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a haladék
Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. Ebben segíthetett az is, hogy a kormány egy év haladékot adott a kft.-knek törzstőkésük megemelésére. A gazdaság viszont rosszul járt ezzel.

Gyakori volt azonban, hogy a társaságok a Ptk. rendelkezéseinek való megfelelés érdekében végrehajtott tőkeemelés bejelentésével egyidejűleg más változást is bejelentettek, amely után a Ptk.-ban rögzített illetékmentességi rendelkezés alkalmazhatósága hiányában a korlátolt felelősségű társaságoknak 40 000 Ft eljárási illetéket kellett fizetniük. Ugyanakkor azon Kft.-k, akik külön jelentették be a tőkeemelést, és külön a további változásokat, mindösszesen 15 000 Ft illetéket fizettek, mivel a tőkeemelés bejelentése után érvényesíthették a Ptk.-ban rögzített kedvező illetékszabályt, a további változásokat pedig nem a cég vagyonában bekövetkezett változással egyidejűleg jelentették be, tehát csak a cégeljárásokra vonatkozó általános tételű eljárási illeték terhelte őket, ami 15 000 Ft volt.

A tegnap módosított adótörvény ezen utóbbi társaságok javára állapít meg kedvezőbb szabályokat. A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a már megfizetett illeték összegéből maximum 25 000 Ft visszatérítésre kerüljön azon cégeknek, akik a Ptk. rendelkezéseinek való megfelelés érdekében történő tőkeemelés bejelentésével egyidejűleg más változásokat is bejelentettek.

A törvény értelmében az illeték visszatérítésére abban az esetben van lehetőség, ha a cég az illeték visszatérítése iránti kérelmét legkésőbb 2017. március 15-éig előterjeszti az állami adóhatóságnál, és a kérelem benyújtásával egyidejűleg a cégbíróság változásbejegyző végzésével és a cég legfőbb szerve tőkeemelésről és a cég Ptk. szerinti továbbműködéséről szóló határozatának másolatával igazolja, hogy a cég az eljárási illetéket a fent említett eljárás vonatkozásában fizette meg.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek