Jó hír a kkv-knak: várhatóan emelik a nullás hitel keretét

2017. június 16. péntek - 12:00 / PP/MTI
  •    

A pályázói igényekre reagálva várhatóan ismét emelik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó hitelprogram, azaz a nullás hitelként is ismert konstrukció keretét.

Minderről a Világgazdaság számolt be. A lap szerint a bővítést a felfokozott pályázói érdeklődés indokolja. Az eredeti keret 40 milliárd forint volt, ezt később 70 milliárdra emelték, a magyar cégek részéről viszont 144 milliárd forint értékben érkezett igény.

Mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban
A darabszámokat tekintve a hitelek csaknem kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban, a mezőgazdaságban, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatoknak nyújtották.

A Magyar Fejlesztési Bank hálózatán keresztül igénybe vehető, 5-15 éves futamidejű kölcsön azért is keresett, mert amellett, hogy kamatmentes, kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat sem számítanak fel. Alapesetben 600 millió forint a hitelösszeg felső határa, kezdő vállalkozások esetében 150 millió. Jelenleg ideiglenesen szüneteltetik a programot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint “a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó hitelprogramban intézményrendszeri vizsgálat alatt áll a többletforrás biztosításának lehetősége”.  A versenyszférában nullás hitelként ismert felhívás célja az életképes, jövedelemtermelő beruházások támogatása. A munkahelyi képzéseket támogató pályázatokkal kapcsolatban szintén sokan érdeklődtek az NGM tájékoztatása szerint, ezért a kérelmek beadásának kezdetét elhalasztották a felhívások felülvizsgálatáig és pontosításáig.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek