Jó a számlán a szerződés szerint, mint jogcím?

2018. október 17. szerda - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az messze nem elegendő, ha a számla jogcímeként csak annyit írunk ki, hogy "szerződés szerint" - hívták fel a figyelmet a legfontosabb adózói kérdésekre adott egyperces válaszukban az Írisz Office adótervezői.

A terméket, szolgáltatást megnevező rovatnak, ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen, legalább a következőket kell tartalmaznia:

Csapda a göngyöleg számlázásában
Általános és helyesnek vélt gyakorlat, hogy a göngyöleg mozgását értékesítési és beszerzési oldalon egyaránt a vevői számlán szerepeltetik. A NAV online számlarendszerének bevezetése után azonban ellenőrzést hozhat a nyakára mindenki, aki így jár el.

Értékesített termék vagy nyújtott szolgáltatás:

  • megnevezése,
  • mennyisége,
  • mértékegysége (feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető),
  • áfakulcsa,
  • nettó értéke,
  • áfa értéke (ezt forintban is mindenképpen fel kell tüntetni a számlán),
  • bruttó értéke.

A vámtarifaszám (VTSZ), illetve a szolgáltatások jegyzéke (SZJ) kódja azonosítja be konkrétan az értékesített terméket vagy szolgáltatást, ezek feltüntetése a számlán azonban nem kötelező – hívtaák fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Időszakos elszámoláskor a vonatkozási időszakot is szükséges szerepeltetni a bizonylatokon.

A fentiekből kifolyólag nem elfogadható, ha a számlán megnevezésként csak annyi szerepel, hogy “szerződés szerint” vagy “megállapodás alapján”. Természetesen kiegészítő információként rákerülhet a számlára, hogy a felek között született szerződés eredménye a számla, de ennél pontosabban, konkrétabban is ki kell fejteni azt.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Milyen cím lehet a számlán?
Mit jelent a „cím” a számlán? Lehet-e cím a postafiók? Mi van, ha a vállalkozás nem a bejegyzett címen végzi a gazdasági tevékenységet? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott az Európai Bíróság két tavalyi ítéletében is, amelyben az adólevonási jog korlátozásának jogosultságát vizsgálta.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek