Kerülhet jelzálog a GINOP-os házra

2016. április 13. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az állam előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül is kerülhet jelzálog a GINOP pályázati pénzekből beszerzett ingatlanokra vagy egyéb vagyontárgyakra az NGM közlése szerint. Mutatjuk, milyen feltételekkel.

A 2014-2020 programozási időszakban a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP) projekteknél bizonyos feltételek teljesülésével jelzálogjog alapítására kerülhet sor, a támogatásból beszerzett ingatlan, vagy vagyontárgy esetén – közölte a az NGM.

A 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet szerint a kedvezményezett által a projekt keretében beszerzett ingatlan, vagyontárgy a projekt fenntartási jelentés elfogadásáig csak az Irányító Hatóság egyedi engedélyével és a 1303/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 71. cikkében meghatározott feltételek sérelme nélkül terhelhető meg vagy idegeníthető el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint a GINOP Irányító Hatósága a támogatási szerződésekben előírt elidegenítési és terhelési tilalmak jogosultjaként valamennyi GINOP támogatási szerződés kedvezményezettjére kiterjedő hatállyal hozzájárul ahhoz, hogy a fejlesztés tárgyát képező ingó, illetve ingatlan vagyontárgy az irányító hatóság előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül jelzálogjog alapításával megterhelésre kerüljön.

A teljes közlemény innen letölthető!

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az előzetes írásbeli hozzájárulás nélkül, de utólagos bejelentési kötelezettség mellett teher alapítható az alábbi körben és az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén:

  • Jönnek az új GINOP-pályázatok
    Még ebben a hónapban megjelennek a kis- és középvállalatok fejlesztését célzó új pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében

    kizárólag jelzálogjog, és a jelzálogjog biztosítása céljából további teher, pl. dologi hatályú elidegenítési és terhelési tilalom, vételi jog, stb. alapítására a jelzálogjog alapítása mellett;

  • az alapítandó jelzálogjog jogosultja, amennyiben a hitelügylet biztosítására szolgál: kizárólag pénzügyi intézmény (Hpt.1 szerinti hitelintézet vagy pénzügyi vállalkozás);
  • a jelzálogjog tárgya: a projekt tárgyát képező ingó, ingatlan vagyontárgy;
  • a jelzálogjog kizárólag az alábbi kölcsön- és hitelügyletet biztosítja: a GINOP jelű támogatási szerződésben feltüntetett kedvezményezett ott feltüntetett projektjének előfinanszírozását (a projekt megvalósításához a kedvezményezett saját forrását) szolgáló kölcsön vagy hitelügylet, azaz a kölcsönt vagy hitelt az eljáró pénzügyi intézmény a projekt megvalósítási időszakában nyújtja.

A pályázati források kedvezményezett a kölcsön- vagy hitelszerződés, valamint a kapcsolódó jelzálogszerződés másolati példányának, illetve a kölcsön-, vagy hitelfelvétel körülményeiről szóló tájékoztatás megküldésével, és a jelzálog hiteles nyilvántartásba történő bejegyzésével tesz eleget bejelentési kötelezettségének.

Pénzben nincs hiány – de kell-e valakinek?
Idén az NHP folytatódik két pillérrel és pillérenként 300 milliárd forint kihelyezhető forrással, az Exim erősíti jelenlétét a belföldi piacra termelő kis- és középvállalatok hitelezésében, sorra írják ki az európai uniós pénzeket – 2019-ig elvileg a teljes forrást –, a PHP révén pedig a jegybank a bankok saját forrásainak kihelyezését is ösztönzi. Pénzben tehát nincs hiány, de kérdés: a megfelelő financiális háttérrel rendelkező vállalatok rászánják-e magukat a hitelfelvételre.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek