Javul a helyzet: a számlák háromnegyedét időben kifizetik a cégek

2019. szeptember 02. hétfő - 13:37 / piacesprofit.hu
  •    

A számlák kifizetésének átlagos késedelme nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a fizetési morál mégis javulást mutat, mert értékük háromnegyedét kifizették a lejáratig – a Bisnode friss felmérése szerint.

Kevesebb cég állított ki jóval kevesebb számlát alacsonyabb értékben 2019 első félévében, mint egy évvel korábban – derül ki a Bisnode cégcsoport legfrissebb adataiból. A trend részben azzal is összefügghet, hogy általában csökken a cégek száma Magyarországon.20190830_fizetesi tapasztalatok_Q2.docx

Az idei első hat hónapban kiállított számlák száma közel 38 százalékkal, értékük 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban: január elejétől július végéig 266,6 milliárd forint értékben fizettek ki számlákat a hazai cégeknek, ez majdnem 117 milliárd forinttal kevesebb mint a tavalyi érték.Ma20190830_fizetesi tapasztalatok_Q2.docx

A számlák fizetési határideje 3,15 százalékkal (25,8 napra) emelkedett, ezzel párhuzamosan az átlagos késedelem is nőtt 4 százalékkal (idén félévkor ez 16,15 nap volt).

Javult a fizetési hajlandóság: csökkent a jelentős, két vagy három hónapon túli késedelmes fizetések eleve alacsony aránya, a számlák háromnegyedének értékét időben kifizették a hazai vállalkozásoknak.

Összességében kijelenthető tehát, hogy javul a fizetési morál, ezt mutatja a Bisnode Paydex-indexe is.Ma220190830_fizetesi tapasztalatok_Q2.docx

Az iparágak közül a legrózsásabb helyzetben a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) áll, ahol a számlák több mint 79, értéküknek pedig több mint 88 százalékát egyenlítették ki időben a megrendelők. 

Nyolcvan százalék fölött rendezték a számlák ellenértéként még a nagykereskedelem területén is. 

Ritka a jelentősebb  késés, de azért előfordul. Ezen a téren kiemelkedik a többiek közül a szállítmányozás, raktározás ágazat, ahol a számlák értékének közel 6 százalékát csak két hónap után rendezték a megrendelők, illetve a művészet, szórakoztatás, szabad idő, ahol a számlák értékének közel 3 százalékához csak három hónap várakozás után jutottak hozzá a szállítók.

A kifizetett számlák értékében eddig rendszeresen Budapest és Pest megye állt az élen, de ez a trend az idei első félévben megdőlt. Csongrád letaszította Pest megyét a második helyről: előbbiben 47,9, utóbbiban pedig 44,5 milliárd forintnyi számla ellenértékét fizették ki. Budapesten ez az érték 68,6 milliárd forint volt, aminek 70 százaléka folyt be időre.