Januártól szigor a termékbemutatós csalók ellen

2015. december 02. szerda - 09:43 / PP/MTI
  •    

Ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk a jövőben az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozásoknak, és az ilyen cégek a fogyasztóknak nem nyújthatnának fogyasztói hitelt - tartalmazza a most elfogadott törvénymódosítás.

szigor lesz a termékbemutatókat szervezőkkel szemben

Kép: SXC

A törvényjavaslat nyomán módosult a kereskedelemről szóló szabályozás, a gazdasági  reklámtevékenységről, valamint a hitelintézetekről szóló jogszabály. A változások értelmében az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozások ügyfélszolgálatot lesznek kötelesek fenntartani, és telefonos  elérhetőséget is biztosítaniuk kell. Ezzel biztosíthatóvá válik, hogy a fogyasztók élhessenek a gyakorlatban is az elállási jogukkal. Rögzítették, hogy az ügyfélszolgálati előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. (Az eredeti javaslatot egyébként enyhítették a képviselők.)

A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény úgy változik, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan az ajándék vagy az ajándéksorsolás reklámja mellett az árengedmény, a kedvezmény vagy a vagyoni előny nyújtása is tilos. Jelentős mértékben ugyanis ezen juttatások miatt népszerű ez az értékesítési forma.

Fontos tudni, hogy nem minden termékbemutató csalás, helyesen használva jó marketingeszköz lehet!

Változik a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásról szóló törvény is. Tilos lesz a pénzügyi szolgáltatások nyújtása ezen bemutatókon, de a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök használatával összefüggésben nyújtott szolgáltatásra nem vonatkozik a tilalom. Ilyen fizetési eszköz például a fesztiválokon használt kártya.

Míg 2010-ben 228, tavaly már 780 írásos panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a megtévesztő termékbemutatók ügyében. A törvény indoklása szerint Magyarországon iparág épült ki arra, hogy az időseket becsapva, megtévesztve, magányosságukat kihasználva olyan termékeket adjanak el nekik “csillagászati áron”, amelyekre valójában nincs szükségük.  (A szigorúbb szabályozás ellenére sem csökkent az átverések száma.) Sokszor hirdetnek ingyenességet is, de ez sem felel meg a valóságnak, hiszen végül több tízezer vagy százezer forintot húznak ki a zsebükből. A csalók egyébként egyre újabb módszerekkel próbálkoznak.

5 dolog, amit érdemes tudni az üdülési jogról
Az üdülési jog a szabadidő eltöltés és nyaralás egyik elterjedt formája. Arra biztosít lehetőséget, hogy az adott belföldi vagy külföldi szálláshelyet minden évben, az év adott időszakában kizárólagosan használjuk. Sajnos az üdülési jog körül sok visszaélésről lehet hallani, ezért nézzünk meg néhány dolgot, amit érdemes tudni az üdülés e formájáról.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek