Itt is kevesebbet keresnek a nők

2018. február 09. péntek - 18:02 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Világátlagban a nők 32 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, míg Észak-Amerikában 28, Európában pedig 25 százalékkal. Az Uber tevékenysége megmutatta e különbség egyik fontos okát a sok közül.

 

Az Ubernek, a világszerte elterjedt taxi-vállalkozásnak elvileg egyenlő keresetet kellene biztosítania munkatársainak egyenlő teljesítményért, függetlenül a nemtől, hiszen akkor és annyit dolgoznak, amennyit kívánnak.

Munkaügyi szakértők szerint az ilyen fajta munka, ahol a dolgozó a maga ura, előnyösebbek a nők számára. A Stanford és a Chicagói Egyetem 2015-2017 között végzett felmérései azonban azt mutatták, hogy az Ubernek dolgozó, több, mint 3 millió szabad vállalkozónál a nők keresete átlagosan 7 százalékkal volt alacsonyabb a férfiakénál: míg a férfiak átlagosan 21.28 dollárt tudtak keresni egy óra alatt, a nők csak 20.04 dollárt.

Kép: Uber

Kép: Uber

A kutatók annak is utána jártak, mi okozza ezt a különbséget. Mint kiderült az, hogy a férfiak gyorsabban hajtanak, így ugyanannyi idő alatt több fuvart tudnak lebonyolítani.

Ugyanakkor a férfi vezetők többsége régebben ül a volán mögött, tapasztaltabbak – és valószínűleg ügyesebbek is, olyan területeket keresnek maguknak a munkához, ahol több a lehetőség. (WEF)

Ezt is az Uber találta ki
Amerika után Európában is terjednek az internetes portálok, amelyek a legkülönbözőbb képzettségű emberek számára közvetítenek alkalmi munkalehetőségeket. A keresett szakértők számára a módszer lehetővé teszi a függetlenedést, a munka és a családi élet összehangolását.