Itt dolgoznának leginkább a pályakezdők

2016. október 28. péntek - 17:42 / piacesprofit.hu
 •    

2000 gyakornoki pozícióval, 6 szektor 47 munkáltatója szállt ringbe a Colibri Internship Awards 2016 versenyén, ahol kiderült, melyek a legvonzóbb munkahelyek a jövő munkavállalói számára.

20 tagú szakmai zsűri (köztük HR-tanácsadók, szervezetfejlesztők, fejvadászok, coaching cégek, illetve diákszervezetek és karrierirodák képviselői) értékelte a cégek által nyújtott lehetőségeket, és a közönség is leadhatta szavazatait a videókkal pályázó cégekre a Colibri Internship Awards oldalon.

„Egy jó employer branding videó pontosan azt mutatja, amire a jelöltnek szüksége van: beleképzeli magát a gyakornok helyzetébe, felveszi a cipőjét, és abban sétál végig az irodán, az ő szemszögéből nézve a céget, és számára releváns információkról beszélve. A zsűrizés során úgy néztem a videókat, hogy ha én ide akarnék gyakornokként, jelöltként jelentkezni, választ kapnék-e a bennem felmerülő kérdésekre, és valóban bepillantást kapok-e a kulisszák mögé. Elsősorban hitelességet, relevanciát és a szervezeti kultúrát néztem” – mondta el Nemes Orsolya Y generációs szakértő, a Milestone Solutions Lab vezető tanácsadója, a zsűri tagja.

„Egy gyakornoki program akkor jó, ha a teljes folyamat minden lépése, a meghirdetéstől kezdve a kiválasztáson át a beilleszkedésig és szakmai fejlődésig alaposan ki van dolgozva, és hasznos tanulási élményt nyújt a pályakezdő számára. Fontos, hogy a pályakezdő megértse a folyamatokat, belelásson a területek együttműködésébe, szakmailag hasznos feladatokkal találkozzon. Növeli a fiatal kolléga elköteleződését, ha fel van vázolva a karrierútja, ha a gyakornoki program hosszú távú fejlődési lehetőséget, pályát kínál a számára. Többek közt ezeket a szempontokat néztem a zsűrizésnél” – mondta el Balogi Attila zsűritag, a Gyakornok.com alapítója.

2016-ban a következő cégek bizonyultak legjobbnak a szavazó, potenciális munkavállalók és a szakmai zsűri szerint:

Gyakornok: ingyenmunkás vagy hosszú távú befektetés?
Sok cég átmeneti, ingyen munkaerőként tekint a gyakornokokra, mások még a gondolattól is irtóznak, hogy pályakezdőkkel dolgozzanak. Mindkét hozzáállás nagy hiba. A gyakornoki program korántsem csak a fiatalok iránti jótékonyság, a cégnek is jó.

Fődíj (valamennyi kategóriát átfogó, összesített értékelésben a legeredményesebb)

Budapest Bank

Engineering szektor

 1. Audi Hungaria Motor Kft.
 2. Continental Automotive Hungary
 3. E.ON

Finance & Business szektor

 1. Budapest Bank
 2. Raiffeisen Bank
 3. WTS Klient

FMCG szektor

 1. Unilever
 2. Nestlé Hungária
 3. British American Tobacco

IT & Telco szektor

 1. Ericsson Magyarország
 2. Accenture
 3. SAP Hungary

SSC & Services szektor

 1. Vodafone Shared Services

Közönség Díj

 1. Nestlé Hungária
 2. Raiffeisen Bank
 3. Budapest Bank

A zsűri értékelési szempontjai

 1. Kiválasztási folyamat (bekerülés)
 2. Élet a cégnél (munkakörnyezet, programok, kollégák)
 3. Fejlődés gyakornokként
 4. Továbblépési lehetőség (cégen belül)