Itt az új földtörvény

2013. június 21. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az új földforgalmi törvény a legfontosabb kérdéseket tartalmazza, a föld adás-vétellel és haszonbérlettel kapcsolatban. Ezután csak helyi földművesek vásárolhatnak földet, az adott településen, és hatósági eljárás lesz szükséges még a bérléshez is.

A tervekkel ellentétben nem névszerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: “hazaárulók!” Az ülés a Jobbik akcióját követően negyedórás szünet után folytatódott. Latorcai János elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem szónoki emelvényről vezette az ülést. A szavazások alatt a jobbikos politikusok a “hazaárulók”, a “csak a nemzet” és a “nem, nem, soha” kiabálásokat skandálták, valamint Novák Előd folyamatosan az elnöki csengőt rázta.

A Jobbik érdekes politikai performansza volt az utolsó próbálkozás arra, hogy a közel egy éves, sokszor szinte késhegyig menő viták után szavazásra bocsátott törvény elfogadását megakadályozzák. Mind szakmai szervezetek, mind a politikai ellenzék, mind kormánypárti képviselők elleneztek bizonyos kitételeket a jogszabályban.

„Az új törvény kimondja, hogy Magyarországon földet csak földműves vehet, méghozzá csak helyi földműves, aki a közelben él. A zsebszerződések, spekulációk kiszűrése érdekében a Nemzeti Földalapnak elővásárlási joga lesz, ezenkívül csak egy hatósági eljárás eredményeként lehet majd valaki földtulajdonos” – hangsúlyozta Fazekas József agrárminiszter a GazdaságTV-nek adott nyilatkozatában. A bérleti, vagy adásvételi szerződéseket csak állami, sorszámozott formanyomtatványokon lehet majd megkötni, a zsebszerződések aranykora ezzel, – a kormány reményei szerint – a múltba vész.

Az új törvény azonban ennél is tovább megy, azt is megszabja, hogy ki, mekkora földterületet birtokolhat. A tulajdoni maximum 300 hektár lesz, míg a földhaszonbérletnél 1200 hektár. A törvény ugyanakkor kiskapukat is tartalmaz, állattenyésztéssel foglalkozók például több termőföldet is birtokolhatnak. A törvény azt is kimondja, hogy jogi személy nem lehet tulajdonos. Fazekas szerint nem is csoda, hogy sok kritika éri a földtörvényt, hiszen „sok érdeket sért, elsősorban a spekulánsokét.”

Ezért kellene a magyar föld a nyugati befektetőknek
A régióban vezetjük a földárak tekintetében a listát, ám ha nyugatra tekintünk, ott brutális különbségek mutatkoznak a hektáronkénti ár tekintetében. Nem véletlen, hogy a nyugati szomszédok szívesen vennék a magyar birtokokat, jó befektetés ez.

Szakmai szervezetek azonban komoly kritikákat fogalmaztak meg a földtörvénnyel szemben. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nagyon súlyos aggályokat fogalmazott meg a földtörvénnyel kapcsolatban. „A következmények drasztikusak lesznek. Nagyon sokan komoly vagyonveszteséget fognak elszenvedni. A földárak drasztikusan csökkenni fognak, míg az élelmiszerek előbb utóbb drágulnak majd” – Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese.

A volt vidékfejlesztési államtitkár szerint mivel a földvételre jogosultak körét rendkívüli módon lecsökkenti a jogszabály, a földárak drasztikus csökkenésnek indulnak majd, mivel a vevők jelentős része egyszerűen eltűnik majd a magyar piacról. „Viszont sokat veszítenek azok is, akik mondjuk most 200 hektáron gazdálkodnak és erre rendezkedtek be, hiszen akár feleakkora földterületen kell művelést végezniük ugyanazon eszközparkkal. Ez jelentősen rontja majd a magyar mezőgazdaság versenyképességét” – hangoztatta az érdekképviseleti tisztségviselő.

Ugyanakkor az új földtörvényt a kormánypárti padsorokban ülő Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár is többször bírálta, és elsősorban azt szerette volna elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz. A képviselő azt is bejelentette, hogy kilép a Fidesz-frakcióból, ha a Parlament elfogadja a földtörvényt.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek