Itt az új 20 milliárdos hitellehetőség a cégeknek

2017. december 11. hétfő - 13:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mikro-, kis és középvállalkozásoknak szóló új hiteltermék elindítását jelentette be, összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel. A Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció elsősorban olyan vállalkozások számára kínál beruházási célú finanszírozást, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez. A forrás az MFB pályázatán nyertes pénzügyi vállalkozásokon keresztül érhető el.

Az MFB felmérése szerint közel 45 ezer olyan vállalkozás van Magyarországon, melyek összesen csaknem 900 milliárd forint összegű, vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni, vagy nem illeszkedik az üzletpolitikájukhoz. A most elindított MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció azt hivatott biztosítani, hogy például a cégméretből, a vállalkozás életkorából vagy bizonyos tevékenységekből fakadó eddigi hátrányos megkülönböztetés csökkenjen és ezek a vállalkozások is részesülhessenek hitel-forrásokból.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint az MFB számára stratégiai cél, hogy feltérképezze és lefedje a piaci hiányosságokat. Az MFB úgy számol, hogy a jelenleg nem finanszírozott igények lefedése – a terület sajátosságaihoz igazított kockázatkezelési stratégia mellett – jelentősen hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez. “A piaci hiányosságokat célzó termék segítségével számos vállalkozás érheti el azt a szintet, ahol már kereskedelmi banki piaci finanszírozást is sikerrel igényelhet a további fejlődéshez” – tette hozzá Bernáth Tamás.

kevés pénz és sok pénz két kézben

Kép:PP

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció most piacra lépő, első szakaszában 20 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére beruházási célú hitelügyletek megvalósítására. A Konstrukció keretében hitelfelvevő lehet minden olyan magyar KKV, amely nem agrár besorolású, és megfelel a vonatkozó Termékleírásban foglalt egyéb igénybevételi feltételeknek. Az igényelhető hitel minimális összege 1 millió forint, maximális összege pedig 100 millió forint. A hitel már 10 százalékos saját erővel elérhető, és akár 10 éves futamidőre is igénybe vehető.

Jönnek az új tőkealapok
Felpezsdülhet a kockázati tőkepiac: a kormány meghosszabbította a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) kihelyezési időszakát, megemelte alaptőkéjét, és két vadonatúj alap is indul összesen 28 milliárd forintnyi keretösszeggel. Dr. Csuhaj Imrével a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

Az MFB a hitelprogram közvetítésére nyolc pénzügyi közvetítő társasággal kötött szerződést. Krisán László, az MFB pályázatán sikerrel induló KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint a pénzügyi vállalkozások fontos szerepet tölthetnek be a vállalkozások finanszírozása terén, mivel valódi, az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelő megoldásokat tudnak nyújtani. Működési kultúrájukból, szervezetük méretéből adódóan azokat a főként mikro-és kisvállalkozásokat is forráshoz juttathatják, amelyek alapvetően nem számítanak a kereskedelmi bankok célpiacának.

Az új MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció mellett több ponton megújult a keretét adó MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 (VFP), továbbá az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztés Finanszírozási Program (KKFP) is. Az új ügyletek vonatkozásában mindkét programnál a korábbihoz képest alacsonyabb refinanszírozási kamatfelár kerül bevezetésre és csökken a maximális hitelintézeti kamatfelár is. A kedvezőbb árazási feltételek a várakozások szerint egyebek mellett tovább növelhetik a mikro-, kis-és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepét és elősegíthetik innovációs és beszállítói tevékenységük erősödését, valamint kedvező hatással lehetnek a közösségi közlekedés fejlesztésére is.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukcióról, illetve az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 (VFP) részleteiről a www.mfb.hu oldalon tájékozódhatnak.

Javultak a feltételek, bővült a kkv-k hitelezése
Az év második negyedévében tovább javultak a vállalati és a háztartási hitelezési folyamatok. A kkv-szegmens hitelezése az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 13 százalékkal nőtt, így a kkv-hitelezés a Növekedési Hitel Program (NHP) lezárása után piaci alapon is tovább bővült.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek