Ismét vonzóak lehetnek a magyar cégek

2009. július 31. péntek - 14:31 / piacprofit.hu
  •    

A Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe végre a várva várt optimizmus jeleit tükrözi a kockázati tőke szakemberek körében, hiszen az index a fél évvel ezelőtti mélyponthoz képest 30 ponttal emelkedett, ami a vállalati felvásárlások (M&A) piaca helyreállásának korai jeleként értelmezhető a közép-európai régióban.  A jövőbeli gazdasági klíma azonban még mindig aggodalomra ad okot - vélik a szakemberek.

"A kormányok és jegybankok minden korábbinál radikálisabb lépéseket tettek a világgazdaság talpra állásának ösztönzése érdekében, és a világ tőzsdéinek közelmúltbéli mozgásai arról árulkodnak, hogy ezek a lépések alkalmasak lehetnek a bizalom helyreállítására" – véli Seres Béla, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának közép-európai vezetője. A cég jelentése is ezt a tendenciát támasztja alá, hiszen a bizalmi index azt mutatja, hogy a befektetők ismét készek arra, hogy éljenek a kínálkozó lehetőségekkel – még ha az ügyleti és a hitelezési kilátások korlátozottak is maradnak jó pár hónapig.

A felmérés a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már érezhető optimizmus megjelenését mutatja a kockázati tőke szakmában térségünkben is, ugyanakkor a szakemberek egyelőre nem tudnak teljes szívvel hinni a közép-európai M&A piac újjászületésében tette hozzá a szakember.

Jelentőset léptünk előre

A felmérésben részt vevők szerint az M&A piac továbbra is stagnál.  Viszont úgy vélik, hogy nem folytatódik a piaci aktivitás visszaesése, és a válaszadóknak csak 19 százaléka számít csökkenésre – ami jelentős előrelépés a fél évvel ezelőtti 80 százalékhoz képest. A válaszadók egyértelmű többsége (65 százalék) szerint a piaci aktivitás nem fog változni a következő félév során.

Közép-Európa még mindig kiváló befektetési és felvásárlási célpontokkal szolgál és a nyugat-európai régióhoz képest továbbra is kedvezőek az értékelések. Miközben az elmúlt fél év nehézkesen telt a közép-európai M&A-szakemberek számára, úgy tűnik, hogy a mindennapi portfoliókezelésről a figyelem egyre inkább a potenciális új befektetések felkutatása és elemzése felé terelődik, ami a piaci fellendülés korai jele lehet.  Ráadásul a Deloitte felmérése azt mutatja, hogy a kockázati tőke piac szereplői aktívabbá válnak, hiszen a válaszadók 76 százaléka tervez az elkövetkező időszakban nagyobb befektetéseket, ami a 2008. októberi 66 százalékhoz képest egyértelmű fejlődés.

A sok pozitív eredmény mellett a válaszadóknak több mint fele (51 százalék) további gazdasági visszaeséssel számol a következő időszakra, míg 43 százalék szerint a helyzet változatlan marad. Ez első olvasatban nem tűnik bíztatónak, mégis jelentős javulásnak számít a 2008 végén tapasztalt, egyértelmű borúlátáshoz képest, amikor a megkérdezettek 92 százaléka várta a helyzet rosszabbra fordulását, és senki nem akadt, aki ennek az ellenkezőjét jósolta volna – magyarázta Seres Béla.

„A régió pénzügyi szakemberei számára a fő kérdés jelenleg az, hogy "elértük-e már a mélypontot"? Ennek természetesen csak az idő lesz a megmondhatója, de amíg a bizalom helyre nem áll, addig korai lenne az M&A aktivitás újjáéledéséről beszélni. A többség véleménye alapján viszont talán már túl vagyunk a legnehezebb időszakon" – hangsúlyozta a régiós vezető.

A Deloitte felmérésének legfontosabb megállapításai:

  • Az összesített eredmények 2009 áprilisában jelentősen nagyobb optimizmusról árulkodnak, mint 2008 októberében, ami 30 pontos javulást hozott az indexben.
  • A gazdasági környezettel kapcsolatos aggodalom nem múlt el, hiszen a válaszadók 51 százaléka további visszaesésre számít.
  • Az elkövetkező időszakban a megkérdezettek nagyjából egyforma időt szánnak majd a portfolió-kezelésre illetve az új befektetési tevékenységekre.
  • A befektetések megtérülésével kapcsolatos várakozások a korábbinál nagyratörőbbek, hiszen a javulásra számítók aránya a 2008. októberi 5 százalékról 2009 áprilisára 19 százalékra emelkedett.