Ismét lecsaptak a nagybanira

2012. augusztus 16. csütörtök - 12:42 / PP/MTI
  •    

Összehangolt razziát tartottak a hatóságok a Budapesti Nagybani Piacon, ahol 66 tonna ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le. Az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértése miatt 18 millió forint bírásot szabtak ki az ellenőrök.

A szerda este 10 órától csütörtök hajnalig tartó ellenőrzésen a készenléti rendőrség és a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységei, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai vettek részt – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

18 milliós bírság az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértése miatt

Az összehangolt akcióban nemcsak élelmiszerbiztonsági, hanem adóhatósági, munkavédelmi és tűzbiztonsági ellenőrzést is tartottak, célirányosan a piac területén működő nagyobb cégek raktáraira koncentráltak, és rengeteg szabálytalanságot tártak fel.

A razzián az első összesítés szerint 66 tonna ismeretlen országból származó zöldséget és gyümölcsöt – dinnyét, nektarint és hagymát – foglaltak le, és csak az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértése miatt 18 millió forint bírságot szabtak ki. Az államtitkár szerint a lefoglalt zöldségek és gyümölcsök a "szokásos" külföldről érkezezett átcsomagolt áruk voltak, amelyeket magyarként akartak eladni; ezeket megsemmisítik.

Megtisztitják a piacot a nepperektől

A mostani razzián hatszor annyi árut foglaltak le, mint a legutóbbi hasonló ellenőrzésen, két hete, amikor mintegy 15 tonna gyümölcsöt és zöldséget koboztak el hatóságok a nagybani piacon. Az államtitkár akkor azt mondta: az akció annak az ellenőrzéssorozatnak a kezdete, amellyel a nagybani piacot meg kívánják tisztítani azoktól a nepperektől és viszonteladóktól, akik áron alul vásárolják fel a termékeket a vidéki termelőktől, illetve átcsomagolt külföldi eredetű terméket értékesítenek magyarként.