Iskolakezdési támogatás: mire ügyeljünk?

2014. augusztus 15. péntek - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Hamarosan itt az iskolakezdés és sok munkáltató szembesül az iskolakezdési támogatás buktatóival. Évről évre nagy kérdés ugyanis, hogy az iskolai tankönyveket hogyan is fizessük utalványokkal, főleg hogy a NAV az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzi a területet.

Hamarosan vége a vakációnak – kép: SXC

Ezt a gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig adható juttatást a tanév első napját megelőző 60. naptól év végéig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának vagy társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának. A juttatást 2014-ben is kizárólag utalvány formájában adhatjuk. Lehet ez papír alapú utalvány, de elérhetők akár elektronikus utalványkártyák is a szolgáltatói piacon – írta a cafeteriatrend.hu.

A speciálisan erre a célra szóló utalványok aztán a törvényi feltételeknek megfelelően tankönyv, taneszköz, ruházat termékkörökre használhatók fel.  Évről évre nagy kérdés, hogy az iskolai tankönyveket hogyan is fizessük utalványokkal, főleg, hogy a NAV most kiemelten ellenőrzi a területet. „Az utalványszolgáltató kiválasztásánál tehát fontos szempont lehet, hogy a munkatársaid tudnak-e majd az iskolában osztott könyvekért fizetni ezzel. Emellett pl. elektronikus kártyán kisebb adminisztrációval tudjuk átadni a juttatást” – figyelmeztetett Fata László cafeteriaszakértő.

A kedvező 35,7 százalékos közteher a fenti keretösszegen belül a juttatás feltételrendszerének betartásával érvényesíthető. A keretösszeg felett adott az iskolakezdési támogatás utalványok után a munkáltatónak egyes meghatározott juttatásként 51,17 százalék közterhet kell fizetni.

A már említett időbeni megkötés és a kedvezményes adózás maximális összege mellett a következőkre kell figyelnünk.

Így is támogathatja a szülőket a munkáltató
Az iskolakezdési támogatás kapcsán gyakori dolgozói panasz, hogy akkor, amikor igazán sokba kerül a gyerek – mondjuk egyetemista lesz – már nem igényelhető. De van megoldás! A Piac&Profit szakértőjének összefoglalója az önsegélyező pénztárakon keresztül igénybe vehető támogatásról.

A gyermek

A gyermek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) vegyen részt, ám ez nem feltétlenül kell, hogy Magyarországon történjen. Minden EGT államban folyó hasonló képzésre jár a támogatás. A felsőoktatásban tanuló hallgatókra tekintettel azonban nem kaphatnak a szülők ilyen támogatást. A feltételeknek megfelelő gyermek után mindkét—a rá vonatkozó feltételeknek megfelelő—szülő igénybe veheti ezt a juttatást a minimálbér 30 százalékáig. 2014-ben ez gyermekenként legfeljebb 30.450 Ft.

A szülő

A juttatást általában olyan munkavállalók vagy társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai kaphatják, akik családi pótlékra jogosult szülei az előzőekben leírt gyermeknek vagy e szülővel közös háztartásban élő házastársak. Itt érdemes a családi pótlék korhatárára is figyelnünk, lehet valaki középiskolás, de már nem jogosult a szülő családi pótlékra, de a 13. 14. tanévben közoktatásban résztvevők is megfelelhetnek a feltételeknek. (A szabályozás tavaly egyébként a szülőkre nézve kedvezően módosult!)

Hogyan ellenőrizhetjük ezt?

Szerencsére az szja. törvény erre is ad választ. A magánszemély nyilatkozata alapján állapíthatjuk meg a kedvezményes adózás feltételeit. Tehát az előzőekről mind nyilatkoztatnunk kell a magánszemélyt, de szerencsére más dokumentumokat nem kell begyűjteni. (így nincs szükség például iskolalátogatási igazolásra). Ez persze azt is jelenti, hogy nem kell figyelni, hogy máshol kapott-e ilyen juttatást a magánszemély.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek