Iránya a nagyvilág: újabb összefogás a vállalkozásokért

2012. szeptember 07. péntek - 08:52 / piacprofit.hu
  •    

A hazai kis- és közepes vállalkozások külpiaci megjelenésének támogatásáról írt alá együttműködési megállapodást a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB).

A HITA képviseletében Dobos Erzsébet elnök, az Eximbank és a MEHIB képviseletében Nátrán Roland vezérigazgató kifejtették: az együttműködés során a szervezetek közös célja, hogy koordináltan segítsék elő a magyar kis-és középvállalkozói szektor külgazdasági tevékenységét, a magyar vállalatok exportjának növelését, valamint hozzájáruljanak a külpiaci teljesítmények és a versenyképesség fokozásához. Magyarország Külgazdasági Stratégiája és a Wekerle Terv külgazdasági programja nem valósulhat meg hatékonyan működő intézményrendszer nélkül, amelynek fő célkitűzése, hogy ösztönözze a hazai tulajdonú vállalkozások nemzetközi piacokon való megjelenését és a külföldi befektetők magyarországi beruházásait.

 

Wekerle Terv
Ha nekünk magunknak nem megy, szomszédaink segítségével hátha sikerül! Ez a Wekerle Terv receptje, ami akár be is válhatna, ha nem puszta kívánsághalmazzal jelentkezett volna ismét a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kis szépséghibája a tervnek, hogy az érintett országok feltehetően nem tudnak még róla, milyen szerepet szán nekik a magyar kormány, s milyen közös intézmények létrehozását tervezi. „A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiájáról" szóló Wekerle Terv iránti lelkesedésüket feltehetően az sem fogja a növelni, hogy a dokumentum alapján a régió országainak esetleges megerősödése csupán Magyarország pozíciójavulásának mellékhatása.

Az együttműködő partnerek kiemelkedően fontos feladatnak tekintik a témában kiadott közlemény szerint latin-amerikai, az afrikai, a kelet-ázsiai, valamint a FÁK, a nyugat-balkáni és a kárpát-medencei országokban megnyíló új üzleti lehetőségek kiaknázását, a vállalkozói munka hatékony támogatását, és a Kárpát Régió Üzleti Hálózattal való együttműködést.

A szakmai összefogás további célja, hogy a HITA irodáin keresztül az ügyfeleket érdemben tájékoztassák az exportfinanszírozási és az exporthitel biztosítási piac változásairól és opcióiról, valamint az Eximbank és a MEHIB által nyújtott szerződéskötési lehetőségekről. Ennek érdekében a jövőben közös promóciós tevékenységet folytatnak konferenciák, szakkiállítások és vásárok támogatása terén.

Fórumokat szerveznek a vállalkozók tájékoztatására, továbbá törekszenek az üzleti kapcsolatépítő események közös rendezésére, valamint nemzetközi és regionális eseményeken való együttes megjelenésre.