Ipar 4.0: a jövő csak a digitalizáció!

2018. július 24. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Amiről ma még az hinnénk, hogy fantazmagória, az holnap már valóság lehet: a negyedik ipari forradalom gyökeresen felforgatja a gazdaság működését. A Piac & Profit most megjelent számában ezt a témakört járjuk körül, de a cafeteriarendszer megszüntetéséről és a magyar gazdaság kilátásairól is olvashat legfrissebb számunkban.

1.inddIpar 4.0 – az új szabvány

Amiről azt képzelnénk, hogy fantazmagória, az holnap valóság, és már csak az a kérdés, hogy milyen gyorsan alakítja át saját mikrokörnyezetünket. Mert az nem vitás, hogy átalakítja. A negyedik ipari forradalom gyökeresen felforgatja a munka világát, a vállalatok szervezeti felépítését, a kommunikációt, a HR-t, az együttműködéseket.

Az Ipar 4.0 nem egy technológia, amelyet a vállalkozások levesznek a polcról. Teljesen eltérő technológiai megoldások léteznek, tehát minden munkavállalónak saját magának kell az egyéni negyedik ipari forradalmát megvalósítania.

Hosszú távon nagy a baj

A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád–Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Ellehetetlenülhet a cafeteriarendszer

Az elmúlt években a sorozatos törvényváltozások ellenére is felértékelődött a cafeteria szerepe a munkáltatók szemében: a szorító munkaerő-piaci helyzet következtében mind fontosabb eszköznek tekintik a béren kívüli juttatásokat a dolgozók megtartásában. Az elmúlt évtizedekben végigkísérte a béren kívüli juttatások sorsát Király Ágnes okleveles adószakértő, a Top Cafeteria ügyvezető igazgatója. Most úgy véli, az Országgyűlés elé benyújtott adótörvény-módosítások a jelenlegi formájukban végleg ellehetetlenítik a cafeteria motivációs jellegét.

Aranykor

Az elmúlt 130 évben dúskáltunk az újonnan felfedezett szuper aranylelőhelyekben, és irdatlan tempóban termeltük ki a nemesfémet. Földünknek három óriási aranymezője van: a dél-afrikai Witwatersrand-medence, a nevadai Carlin Trend és az ausztráliai Super Pit. Mindegyik életciklusa végéhez közeledik. Mihez kezdünk, ha elfogy a kitermelhető arany?

További részletek a Piac & Profit most megjelent számában! Keresse az újságárusoknál!