Inspirálni nem nehéz! És nagyon megéri

2016. február 20. szombat - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Szeretné, hogy a munkatársai ne csupán rutinból dolgozzanak? Íme néhány ötlet arra, hogyan inspirálhatja őket az egyre jobb és élményekkel telei munkára.

Mindannyian tudjuk, hogy óriási különbség van aközött, hogy valaki csak teljesíti a kötelességét vagy ha elkötelezetten megy extra mérföldeket előre. A legerősebb alkalmazottak általában azok, akik inspiráltak, akik szenvedélyesen dolgoznak. A szakértők szerint a dolog kulcsa a kölcsönösség.

Ha azt szeretné, hogy a kollégák érdeklődve végezzék a munkájukat, érdemes energiát fektetni abba, hogy akár apró, jelentéktelennek tűnő dolgokkal inspirálja őket. Vegyük sorra a szakértők néhány egyszerű tanácsát.

Így lehet élmény a munka
A flow állapota, amikor az ember teljesen feloldódik a tevékenységben amit végez, egyszerre aktív és relaxált, úgy dolgozik, hogy közben feltöltődik. Jól hangzik mi? Mutatjuk, mi az alapja.

A Miért?

A pénz jó. Az elégedett ügyfél jó. De nem lehet jobb munkára, több ügyfél megszerzésére, kedvességre sarkallni valakit csupán a pénzzel. Meg kell mutatni világosan, hogyha egy nagyobb cél érdekében közösen teszünk, egy stabilan működő vállalatnál hosszútávon nem csak anyagilag térül meg a befektetett munka. Fogalmazzuk meg pontosan, hogy mit szeretnénk elérni, és ezért közösen tegyünk. Próbáljuk megvilágítani azt a tényt, hogy mindenkinek akkor lesz sikerélménye, ha a munkát adó cégünk több, mint egy a havi fizetést utaló vállalkozás. (Itt talál egy kiváló példát: Katona Gergely mikroszkópjait a világ legjobb tudósai használják, cégük folyamatosan bővül. Büszke rá, hogy a tudományból keres pénzt, a sikert azonban nem ebben méri. Mint mondja:”nem azért hoztuk létre a céget, hogy jachtokat vásároljuk”)

szupermen üzletember

Kép: Fotolia

Innovációs hajlam

Sokat hangoztatjuk, hogy a gyakori dicséret szárnyakat adhat. De mi van akkor, ha mi most azt tanácsoljuk, hogy mondjon elismerő szavakat akkor is, ha valaki hibázik? Gyanítjuk, hogy felszalad a szemöldöke egy pillanatra. Nem arra gondolunk, hogy ha valaki pofátlanul viselkedik, esetleg nem tanul a hibáiból, és újra és újra elköveti ugyanazt, annak veregessük meg a vállát. De ha egy munkatársnak vannak új ötletei, biztassuk a megvalósításra. Jutalmazzuk a kockázatvállalást, támogassuk, ha valami újat szeretne kipróbálni, és ha végül nem sikerül, akkor is kapja azt az üzenetet tőlünk, hogy díjazzuk az innovációs készséget. Érezzék azt a munkatársaink, hogy az új dolgok kipróbálására alacsony kockázatot rejt és a potenciálisan magas jutalom jár érte. Itt talál pár tippet ahhoz, hogy szoktathatjuk magunkat a bizonytalansághoz.

Az elhivatottság gazdasága
A fenntartható gazdaságnak szükségszerűen lélekbarátnak és tehetségösztönzőnek kell lennie. Mert akik lélekölő munkát végeznek, azok aligha építhetnek egy fenntarthatóbb világot. A The Purpose Economy című könyvében Aaron Hurst arra kínál receptet, hogy az egyén miként tudatosíthatja és fogalmazhatja meg, mi az ő személyes küldetése.

Pozíciók helyett utak

Oké. közösen megfogalmaztuk a cég céljait. Biztassuk a munkatársainkat arra, hogy fogalmazzák meg a saját céljaikat is, természetesen itt elsősorban a munka területére gondolunk. Ösztönözzük az alkalmazottakat arra, hogy szánjanak időt a rövid vagy hosszú távú tervek megfogalmazására, mert a cég életében a tervezett célokhoz a személyes út is erősen hozzájárul.

Vegyünk egy példát. Lehet, hogy egy könyvvizsgáló cég alkalmaz egy művészlelkű srácot, ami elsőre furcsa. Előfordulhat, hogy a művész csak rövidtávon lesz velünk, de ha lehet, ösztönözzük arra, hogy pontosan határozza meg a céljait itt a cégünknél és hosszabb távon is. Ne csak átmeneti megoldásként tekintsen a munkájára, hanem mint lehetőségre. Megtapasztalhatja, hogy amíg a könyvvizsgáló cégünknél van, olyan kritikus üzleti ismereteket szerezhet, amire például sok művésznek nagy szükségünk van a való életben, akkor ő is úgy érezheti, hogy többet kap a munkájáért, mint szimpla fizetés. Az utak bár majd egyszer szétválnak, most hatékonyak lehetnek együtt is.

Valami új

A sportolóknál gyakran beválik, ha nem csak a megszokott edzésformát űzik. Mondjuk van egy kosaras, és a dobóedzések mellett egy nap kipróbálja a jógát. Érdekes párosítás, igaz? Nem azért vág bele az ászanák világának megismerésébe, mert váltani akar, hanem azért, mert a jóga más munkával segítheti a sportoló különböző izmait lazítani, sőt építeni akár. Ettől jobb lesz az általános fizikai állapota, így lesz jobb kosaras.

Mindezt levetíthetjük a saját cégünkre, a mi munkatársainkra is. Ha időközönként megszakítjuk a megszokott folyamatokat, amiben már jók vagyunk, és valami merőben más feladatot próbálunk ki, vagy adunk egy-egy munkatársnak, erősítheti az eredeti területen végzett tevékenységet. Más „izomcsoportot” is átmozgatunk, új látószögből mutathatunk meg egy adott területet.

 

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek