Inkább megvesszük, mint béreljük

2016. április 21. csütörtök - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Úgy fest, az albérletárak emelkedése a múlté, sőt, a legnagyobb piacon, Budapesten áprilisban - éves szinten - 2,5 százalékkal havi 156 ezer forintra mérséklődtek az átlagárak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely szerint a növekvő kínálat egyre mérséklődő kereslettel találkozik.

a meglóduló ingatlanárak az új lakások építését is felpörgetik

Kép: Pixabay

A legfrissebb áprilisi adatokból egyértelműen látszik, hogy vége az áremelkedésnek az albérletpiacon. Országos átlagban a kínálati adatok alapján 140 ezer forintért lehetett bérelni egy 30-89 négyzetméteres lakást, ami megegyezik az egy évvel korábbi összeggel – áll az ingatlan.com elemzésében. Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint nem meglepő a változás, ugyanis már az év elején látszott a megtorpanás az albérletárakban.

A szakértője szerint az albérletpiacon a jövőben is inkább csökkenhetnek, stagnálhatnak az árak, mivel a kereslet még inkább a vásárlás irányába mozdulhat el. “A bérleti díjak az elmúlt időszakban olyan magas szintre jutottak, hogy a bérlők elérték a teljesítőképességük felső határát. Az alacsony kamatozású lakáshitelek miatt egyre többen inkább vásárlást terveznek, azaz a havi bérleti díj kifizetése helyett ezt az összeget inkább hiteltörlesztésre fordítanák” – mondta Balogh László.

“Az országos albérletpiacon belül a legjelentősebb szegmens a budapesti, ahol 156 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent a tavaly áprilisi adatokhoz képest, azaz megszakadt a korábbi folyamatos drágulás” – közölte Balogh László. A szakember szerint a fordulat több tényezővel magyarázható. Egyrészt az elmúlt évben a kínálat országszerte 41 százalékkal, a fővárosban pedig 37 százalékkal nőtt, ami eleve hozzájárult az árak csökkenéséhez, ráadásul a kereslet is mérséklődött 13,6 százalékkal. “Ez azt jelenti, hogy kevesebb érdeklődő jobban tud válogatni a kiadó ingatlanok közül, és így az alkupozíciójuk is kedvezőbb” – mondta Balogh László.

Az adatok szerint vidéken az albérletek szempontjából népszerűbb megyékben és városokban is csökkentek az átlagárak. Fejér megyében például 20 százalékkal 80 ezer forintra, Győr-Moson-Sopron megyében 12,5 százalékkal 105 ezer forintra csökkentek az átlagárak tavaly áprilishoz képest. “A megyei átlagos csökkenés elsősorban a nagyvárosok, mint például Székesfehérváron és Győrben bekövetkezett változásokat mutatják” – mondta Balogh László. Vannak olyan megyék is, például Baranya vagy Heves megye, ahol az átlagos bérleti díjak emelkedtek. Összesen hét megyében csökkentek, egy megyében – Jász-Nagykun-Szolnokban – nem változtak az árak. Ezzel szemben tizenegy megyében nőttek az árak. A szakember erről azt mondta, hogy bár a megyék többségében áremelkedés következett be, de ezek a megyék az albérletpiac szempontjából kevésbé felkapottak. “Az áremelkedés ezekben a megyékben elsősorban a bázishatással magyarázható, azaz egy évvel ezelőtt még nagyon alacsonyak voltak az átlagárak” – tette hozzá Balogh László.

Mutatjuk, hol lettek olcsóbbak a lakások
Bár az új lakások esetében lassult a drágulás februárban, a különböző országrészeket nézve jelentősek az eltérések, Budapesten például 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, míg Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor