Indul a roham a bankokban

2019. június 17. hétfő - 10:35 / piacesprofit.hu
  •    

Nem a lakossági, hanem elsősorban a vállalati bankszámláknál okozhat gondot az ügyfélazonosítás hiánya, a kötelező adategyeztetés elmaradása miatt ugyanis június 27-én a bankok zárolhatják az érintettek számláit. 

A Világgazdaság értesülése szerint a múlt hét elejéig az egymillió vállalati számla felénél nem történt meg az azonosítás, míg a bő 9,6 millió lakossági bankszámlának “csak” a 15 százalékánál volt késlekedés.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Amennyiben a törvény szabta határidőig nem történik meg az adategyeztetés, félő, hogy tíz nap múlva a vállalati utalások jó részét nem fogadhatják el a pénzintézetek. Jelenleg a kötelező adategyeztetés miatt van roham a bankok ügyfélszolgálatán, júliusban azért lesz, mert a késlekedők nem tudnak majd pénzt felvenni az automatákból – figyelmeztet a lap.

Az adategyeztetésre 2 év állt rendelkezésre. 2017 júniusában – egy uniós jogszabállyal

Tíz napig még bebizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk pénzmosók
A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

összhangban – a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében írták elő a magyarországi pénzintézeteknek, hogy világítsák át ügyfélkörüket.

“A bankrendszeren kívül érinti az azonosítás például az életbiztosítási, önkéntes nyugdíjpénztári, vagy éppen egészségpénztári ügyfeleket is” – hívta fel a figyelmet Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az adategyeztetésre nem csak személyesen van lehetőség, a sorban állás elkerülése érdekében adódik más megoldás is, postán, vagy e-mailben is van mód az azonosító adatok megadására.

Ez úgy történik, hogy lemásoljuk az érintett okmányokat, letöltjük a bank honlapjáról a közszereplői nyilatkozatot és postán vagy e-mailben beadjuk. Vannak olyan intézmények, amelyeknél online élő, videóbanki kapcsolat segítségével is el lehet végezni az azonosítást. Sőt, netbankunk segítségével digitális módon meg lehet ezt tenni – fogalmazott a szóvivő.

Az adategyeztetés bankonként eltérő lehet, a lehetőségekről érdemes a bank honlapján vagy telefonos ügyfélszolgálatán tájékozódni.