Így üldözzük el a legjobb kollégákat

2016. március 29. kedd - 18:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Lehet, hogy nagy a kísértés, hogy a legjobban teljesítő alkalmazottainknak még több munkát adjunk, de mérlegeljünk, mert lehet, hogy hosszú távon a túlterhelés visszaüt.

Ha van néhány nagyon jó, megbízható és kiemelkedően teljesítő munkatársunk a csapatunkban, ők a húzóemberek, ez nem vitás. De a szakértők szerint nem a legokosabb döntés folyamatosan csak rájuk bízni a legnehezebb és a legidőigényesebb feladatokat. Még akkor sem, ha az adott területen ők a legjobbak. Ha a húzóembereken folyamatosan nagyobb a felelősség, a teher, mint a csapat többi tagján, annak hosszú távon számos káros hatása van, akár rájuk is, de a csapat többi tagjára és így a vállalkozásunkra is. (És egyáltalán nem biztos, hogy a hierarchia csúcsán kell keresnünk a legfontosabb dolgozókat.)

Íme, néhány ok, hogy miért ne akarjunk túlságosan támaszkodni a legjobban teljesítő alkalmazottainkra.

túlterhelt dolgozó monitor előtt

Kép:EU-OSHA

Túlterheltség

Nem számít, hogy mennyire jó a munkájában egy ember, nem tud elvégezni mindent, mindig. Van egy pont, amikor átfordul a teljesítmény a maximumról visszafelé. Amikor valaki elkezdi úgy érezni, hogy túlterhelt és soha nem ér a feladatai végére, azt sem fogja a lehető legjobban elvégezni, amivel éppen foglalkozik, hiszen alapvetően rohanásban és stresszben van.

Ha arra kényszerítjük a legjobb dolgozóinkat, hogy többet vállaljanak, mint ami az ütemezésbe belefér, a munkájuk minősége is csorbát szenvedhet egy idő után. A határidők közeledtével nyomjuk a feladatokat, folyamatosan éreztetjük, hogy ketyeg az óra, nyögvenyelős lesz a munkavégzés. Ha megtaláljuk a kellő egyensúlyt a feladatmennyiségekben és az időtartamokban, végül nem érzik úgy, hogy nagy nyomás alatt, rohanva kell teljesíteniük.

Leáll a fejlődés

Ha csupán néhány munkatársunkra támaszkodunk, és a többiek kimaradnak a nagy feladatokból, a csapat fejlődése megtorpanhat. Ahelyett, hogy arra kényszerülnének az alkalmazottak, akik nem éppen a legjobban teljesítenek, hogy új dolgokat tanuljanak, hátradőlnek és lóbálják a lábukat. Vezetőként csábító lehet, hogy a feladatokat valaki gyorsan és tökéletesen elvégezi, de ez azt is jelenti, hogy az átlagos vagy alulteljesítő alkalmazott valószínűleg marad továbbra is az átlagos, ahelyett, hogy esélyt kapna a növekedésre és fejlődésre.

Kiégés? A főnök tehet ellene!
A már a mindennapokban is használt angol kifejezés, a burnout óriási károkat, hihetetlen zuhanást okozhat az üzleti életünkben. Ezért roppant fontos, hogy megfékezze, sőt, megakadályozza, hogy komolyabb formában kialakuljon a cégénél. Itt olvashat arról az öt feltételről, ami segít megkeresni és megszüntetni azt, ami a leggyakrabban okozza az alkalmazottak kiégését!

Büntetés

Ha sok plusz feladatot bízunk állandóan egy-egy munkatársra, egy idő után ezt nem lehetőségként, hanem büntetésként élhetik meg. Miért van az, hogy a többiekkel szemben kevesebb az elvárás? Körülnéznek, és azt látják, hogy a többieken egyenletes a terhelés, nincsenek túlhajtva, potenciálisan élvezik a munkát, büntetve érezhetik magukat. Ez is egyre jobban építheti az elégedetlenség érzését a top munkatársainkban.

Leáll az ösztönzés

Amellett, hogy a „húzó” dolgozók motivációja is zuhan, ha igazságtalanul túlterheltnek érzik magukat, a többiekre is rossz hatással van, ha ezt látják. Az átlagos vagy alulteljesítő dolgozókat a mindig fáradt, túlórázó kolléga nem ösztönzi arra, hogy jobbá váljanak. Nem szeretnék magukat hasonló, túlterhelt pozícióban látni, mint amibe a jó képességű alkalmazottak kerültek egy idő után.

A túlterheltségen is segít a költség-haszon elemzés
Tudja mi fontosabb az üzleti életben a jó kapcsolatoknál és a dörzsöltségnél? A hatékony munkaszervezés. A viszonylag egyszerűnek tűnő feladat kihívás elé képes állítani évtizedek óta kisvállalkozóként élő embereket is. Ha Ön is érezte már úgy, hogy rendszeresen túlvállalja magát és anyagilag valahogy mégse éri meg az egész nem biztos, hogy a vállalkozás alapköveivel van a baj. Sok problémán segít az is, ha csak újragondoljuk a napi rutint.

Üzleti veszteség

Ha folyamatosan túlterheljük a húzó kollégáinkat, az az egészségük rovására mehet. A stressz hatására nem tudnak nyugodtan aludni, kikapcsolódni, feltöltődni, ami egy idő után mindenkit tönkretesz. Aki túlterhelt és stresszes, előbb vagy utóbb kidől. Amikor pedig a kiválasztott néhány alkalmazott közül többen kiesnek a munkából, a vállalkozásunk is erősen megérezheti a hiányukat. Ha a munka nem megfelelően van elosztva és mindenrét egy (vagy néhány) ember a felelős, akik több másik munkáját végzik, akkor akár egyetlen kulcsember kiesése miatt is összeomolhat a rendszer.

Ráadásul az a tudat, hogy minden rajta múlik a kiemelkedő alkalmazottakra plusz óriási lelki terhet ró. Nem mernek szünetet tartani, nem pihennek eleget, nem mennek betegszabadságra – így pedig még előbb kidőlnek majd.  Ha pedig megtörténik egy húzóember kiesése, rosszul fogják kezelni azok is, akiknek a kritikus helyzetben a korábbinál sokkal több feladat szakad a nyakukba.

Új utakon

Egy idő után pedig eljön az a pont, amikor a kulcsemberek, akikre mindent építettünk, belefáradnak ebbe a „kiemelt” szerepbe. Belefáradnak a non-stop pörgésbe, és esetleg úgy döntenek, hogy máshol boldogulnának tovább. A szakmai előmenetel sem minden, lehet, hogy inkább rugalmasabb munkát keresnek és kilépnek a cégünktől. Ha nem érzik boldognak magukat a munkahelyükön, ha olyan sok munkát adunk nekik, hogy nem bírnak lépést tartani a tempóval, nincs idő a magánéletre, az biztosan nem ösztönzi őket majd a maradásra.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek