Így támogatja az állam a bérköltségeket

2016. július 28. csütörtök - 06:13 / piacesprofit.hu
  •    

A VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek elhelyezkedéséhez nyújt többféle támogatást a munkáltatóknak. A Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatójának segítségével röviden összefoglaltuk a munkaerő-piaci program munkáltatók által igényelhető bérjellegű támogatási lehetőségeit.

Milyen támogatást kaphat az a munkáltató, amennyiben a programba bevont álláskereső foglalkoztatását vállalja?

Bértámogatás

„legfeljebb 8+4, 70%”

A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 8 hónap, további 4 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett, amelynek mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó legfeljebb 70%-a.

rajzolt pénzköteg

Kép:Fotolia

Bérköltség támogatások

munkatapasztalat-szerzés „legfeljebb 90 nap”

A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 90 nap, melynek mértéke legfeljebb a bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100 %-a. A támogatás de minimis támogatásként nyújtható.

„legfeljebb 8+4, 100%”

Csak alacsony iskolai végzettségű álláskereső, vagy 50 év feletti álláskereső, valamint közfoglalkoztatásból kikerülő álláskereső foglalkoztatása esetén nyújtható. A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 8 hónap lehet, további 4 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. A támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen fizetendő szociális hozzájárulási adó 100%-os megtérítése (legfeljebb a minimálbér kétszerese).

Változtak az EU-projektek reklámozási szabályai
Hatályba lépett július elején az uniós pályázatok módosított tájékoztatási és nyilvánossági szabályait összefoglaló útmutató. Készült táblagenerátor is, amellyel a nyertesek a honlapon nyomdakészre hozhatják a kötelező önreklámozó táblájukat.

A támogatás de minimis támogatásként nyújtható.

 „legfeljebb 8+4, 70%”

A 100%-os támogatással érintett célcsoportokon kívüli álláskeresők esetében nyújtható. A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 8 hónap lehet, további 4 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. A támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen fizetendő szociális hozzájárulási adó 70%-a. A támogatás de minimis támogatásként nyújtható.

Szükséges, hogy a munkavállaló felvétele a kérelem benyújtását megelőző legalább 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva a munkavállalói létszám nettó növekedését eredményezze. A bérköltség támogatás igénybevételével egyidejűleg ugyanazon személy foglalkoztatására tekintettel az adókedvezményekre való jogosultságok is érvényesíthetőek (például Rehabilitációs kártya, a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmény).

A projekt célcsoportjai 25-64 év közötti nyilvántartott álláskeresők, különösen

  • a 25-30 év közötti pályakezdők
  • az alacsony iskolai végzettségű emberek
  • a gyermekgondozást és hozzátartozó ápolását követő újrakezdés nehézségeivel küzdő nyilvántartott álláskeresők
  • a tartósan (legalább hat hónapja folyamatosan) nyilvántartott álláskeresők
  • az 50 év feletti álláskeresők
  • a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethető álláskeresők

Hol és hogyan lehet jelentkezni?

Bérjellegű támogatás iránti kérelmét a munkáltató annál a területileg illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán nyújthatja be, ahol az érintett álláskereső regisztrálva van.

A kérelem pozitív elbírálását követően a kérelmezővel a járási hivatal hatósági szerződést köt. A foglalkoztatottakat a járási hivatal közvetítheti ki a munkáltatóhoz, a foglalkoztatást csak a hatósági szerződés megkötését követően lehet megkezdeni.

Dupla pénzt kapnak a borászok
Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé a Miniszterelnökség a borágazat támogatására – jelentette be a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek