Így spórolhatunk az adón a színházak támogatásával

2015. április 20. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A társasági adó törvény rendelkezései a korábbiakhoz hasonlóan a 2015. évben is lehetőséget biztosítanak előadóművészeti-szervezetek támogatására, az új szabályozás viszont rendkívül rugalmas, az adózók és a kedvezményezettek számára egyaránt előnyös támogatási formákat tesz lehetővé.

Kép: Pixabay

A támogatás lehetőséget kínál a társaságok számára a tudatos társadalmi szerepvállalásra ráadásul mindezt adókedvezménnyel honorálja. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a támogatásért cserébe ellenszolgáltatás nem nyújtható, azaz a támogatás közvetlenül nem alkalmas marketing célú megjelenések finanszírozására – figyelmeztet Fajcsák Gábor az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Az igénybe vehető adókedvezmény összege korlátozott, ezért érdemes az adókedvezményre jogosító támogatás összegét pontosan kiszámolni. Bár az adókedvezményre jogosító összeget meghaladóan adott támogatások még további 6 évig felhasználhatóak, de ezen összegek után az adókedvezmény már csak későbbi években jelentkezik jelentősen rontva ezzel az időértékkel korrigált adóelőnyt. Az adókedvezményre jogosító támogatás összegének pontos kalkulációja ezért kiemelt jelentőséggel bír az adóelőnyt illetően.

Ügyeljünk arra, hogyan rögzítsük az adóbevallásunkban az adókedvezményt, mert ez is egyike a gyakran elkövetett hibáknak.

Az adózó az adóelőlegből történő támogatás esetében a társaságiadó-előleg maximum 50 százalékának felajánlásáról rendelkezhet, feltöltéskor és az éves adófizetéskor pedig már 80 százalékról. Ezért adójóváírás illeti meg, amelynek mértéke a felajánlott adó összegének akár 7,5 százaléka is lehet, ha az adózó legkésőbb az adóelőleg-kiegészítéskor, azaz „feltöltéskor” (naptári éves adózóknál december 20-ig) megteszi a szükséges rendelkezést. Az elérhető kedvezmény mértéke a feltöltési határidőt követően mindössze 2,5 százalék, ezért is fontos a támogatási döntéseket időben meghozni.

A támogatások adóelőnyét érintő további szabály, hogy a támogatás összegét meghaladóan ún. kiegészítő támogatás is fizetendő, mely a korábbi években elérhető adóelőnyt 75 százalékkal mérsékli.

A cégeknek is jó ha támogatják a filmipart
Fellendült a magyarországi filmpiac, amely elsősorban a kedvező adóváltozásoknak köszönhető. A cégeknek is komoly lehetőséget tartogat, ha befizetett adójukból támogatják a filmipart. E megoldással extra kifizetés nélkül is támogathatnak egy-egy produkciót, ráadásul nagyobb adómegtakarítást érhetnek el.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor