Így robbanthatják ki magyar cégek a negyedik ipari forradalmat

2017. május 16. kedd - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon a negyedik ipari forradalom (vagy Ipar 4.0) még gyerekcipőben jár, azonban az ipar európai mércével is nagynak számító súlya a magyar gazdaságban lehetővé teszi, hogy a szektor megreformálása az átlagosnál nagyobb mértékű gazdasági fejlődést eredményezzen. Ennek érdekében a kormány már több olyan programot is elindított, amely támogatja a kkv-k kutatás-fejlesztési és digitalizációs törekvéseit, valamint felkészíti őket a globálisan megjelenő újabb követelményekre - írja a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.

Ahogy az Ipar 4.0 előnyeit bemutató bejegyzésünkben is írtuk, Európa több országában is nagy energiákat fektetnek az ipari folyamatok átalakítására, hogy a „digitalizált” ipari cégek kisebb költségek mellett gyorsabban és nagyobb pontossággal tudjanak termelni. A német autóiparra jelentős mértékben építő magyar beszállítói ágazat esetében például kulcsfontosságú lesz az innovatív, versenyképes vállalkozások megléte. A radikális változásokon áteső szektorban már látható a változás, az összeszerelő üzemek mellett egyre több kutatási-fejlesztési program is elindult – olvasható a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. blogján.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

A hazai innovatív kis- és középvállalkozásoknak nagy szerepe lesz abban, hogy Magyarország ipari forradalma is a nyugat-európai országokéhoz hasonlóan átütő erejű legyen, és a magyar beszállítói piac még vonzóbbá váljon az egyedi ipari megoldásokat kereső nagyvállalatok számára. A kormánynak kiemelt stratégiai célja, hogy a kkv-k fejlesztéseikhez elegendő finanszírozási forráshoz, tőkéhez tudjanak jutni, ennek érdekében pedig az utóbbi időben már több lépést is tett.

Milyen lehetőségei vannak az ipari vállalkozásoknak pénzhez, tőkéhez jutni?

Magyarország és a régió tőkepiacát jól ismerő, több céges sikersztorit elindító tőkebefektetőként abban hiszünk, hogy hosszú távú, értékteremtő növekedést elsősorban tőkefinanszírozásból tudnak elérni a kkv-k. Az SZTA 2012-től kezdve közel 100 befektetést hajtott végre, és a magyar piacon egyedülálló tapasztalatot szerzett az ipari vállalkozásokba való befektetések terén. Az eddigi működés pozitív eredményeire tekintettel a kormány ismét bizalmat szavazott az Alapkezelőnek, és az SZTA futamidejének meghosszabbítása mellett két teljesen új tőkeprogram kezelését is rábízta.

Németországban már a kkv-k is beálltak a negyedik ipari forradalomba
A német vállalatok fele foglalkozik már Ipar 4.0 megoldásokkal legalább kísérleti vagy bevezetés előtti fázisban. Sőt, egyharmaduknak piacképes efféle terméke is van – mutatta ki az IFUA Horváth & Partners nemzetközi vezetési tanácsadó cég és a német EBS Gazdasági és Jogi Egyetem felmérése, amely 106 iparvállalat döntéshozóinak megkérdezésén alapul.

Az Irinyi Kockázati Tőkealap

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alapról a későbbiekben többször is szó lesz, az Ipar 4.0-s megoldásokat fejlesztő vállalkozások számára azonban kimondottan érdekes lehetőség lesz az iparfejlesztési célokat támogató Irinyi Kockázati Tőkealap. A tőkealap hét, gazdaságfejlesztési szempontból kiemelt szektorban (köztük pl. járműipar, gépgyártás, egészségipar, zöldenergia, IKT) keresi a vállalkozásokat. A befektetések közvetlen célja alapvetően a termelés bővítése, a gyártási folyamatok hatékonyságának növelése, a termékek minőségének növelése, közvetetten pedig a hazai ipar európai versenypozíciójának erősítése. Ebbe természetesen – Magyarország iparfejlesztési stratégiájával, az Irinyi Tervvel összhangban – az Ipar 4.0-s fejlesztések támogatását is bele kell érteni.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő az első befektetők közé tartozik, amely tapasztalatot szerzett Ipar 4.0-s fejlesztések tőkeoldali finanszírozásában. Érdemes megemlíteni például a sikeresen növekedési pályára állított Gémtech Kft. projektcégét, a SYSX-et, amely a fém- és acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát, energia-megtakarítását és a munka minőségét jelentősen javító, innovatív rendszert fejlesztett ki, a Filamania Kft.-t, amely a 3D-nyomtatásban alkalmazható, különleges kompozit tintaanyagot állít elő a műanyagipar, a gépgyártás vagy az autóipar új, hatékony megoldásokat kereső vállalkozásai számára, vagy az üzemi munkahelyek ergonómiai fejlesztésével foglalkozó AXS Motionsystem Kft.-t.

Vissza nem térítendő források

Természetesen az alkalmi beruházásokhoz, fejlesztésekhez forrást kereső ipari vállalkozásoknak is van lehetősége vissza nem térítendő támogatáshoz jutni, június 30-tól lehet a pályázatokat beküldeni a „Kis- és középvállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása” című felhívásra (GINOP-1.2.8-17). A pályázat olyan vállalkozásokat támogat, amelyek számára elérhető cél és szükséges irány a termelési folyamatok automatizálása, a kiberfizikai gyártási rendszerek alkalmazása. A keret 5 milliárd forint, és várhatóan 50-150 pályázó részesülhet 20 és 500 millió forint közötti összegben.

Egyébként nem ez az egyetlen Ipar 4.0 témájú pályázat, a „Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása” című felhívás határideje azonban épp nemrég járt le. Emellett azonban több, a kkv-k digitalizációját támogató pályázat is indult idén összesen 54 milliárd forinttal.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek