Így nem fog fájni a nyakad az irodai munkától

2019. május 12. vasárnap - 12:11 / piacesprofit.hu
  •    

A megfelelő irodai eszközök sokat segíthetnek abban, hogy az ülőmunkával összefüggésbe hozható betegségeket elkerüljük. Ráadásul könnyebben telik el úgy a munkanap, ha nem azzal kell foglalkoznunk, hogy mennyire fáj a hátunk, a nyakunk vagy éppen a fejünk – hívta fel a figyelmet a Fellowes.

Görnyedt háttal, keresztbe tett lábbal, a nyakunkat megfeszítve vagy a fejünket lógatva bámuljuk a monitort. A legtöbben biztosan magunkra ismerünk, pedig lehetne ez másképp, sokkal egészségesebben is. Sokszor hallani, hogy a munkahelyünk a második otthonunk, hiszen a napunk legnagyobb részét ott töltjük, akkor pedig miért ne figyelnénk oda arra, hogy a megfelelő eszközökkel vegyük körbe magunkat, amelyek segítségével elkerülhetjük, hogy nap végére szinte mindenünk fájjon.

Akkor beszélünk ergonomikus munkahelyi környezetről, ha a benne dolgozók egészségügyi, kényelmi és biztonsági szempontjai alapján alakítják ki. Az ergonómiai eszközök mind azt szolgálják, hogy megfelelő legyen a testtartás és a testműködés, vagyis a munkakörnyezet illeszkedik a munkavállaló igényeihez, és nem fordítva. Ha nem ilyen környezetben töltjük el a heti negyven óránkat, komoly egészségügyi problémáink is kialakulhatnak, amelyek mind a teljesítményünkre, mind a magánéletünkre negatív hatással lehetnek. Jelentkezhetnek érrendszeri problémák vagy mozgásszervi megbetegedések, hiszen például a helytelen ülés sokkal jobban megterheli a gerincoszlopunkat, mint maga az állás. A rossz testtartás az izmokra és a szalagokra is hatással van, megváltozik a szövetek keringése, anyagcseréje.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

A Fellowes Hungary évek óta foglalkozik az ergonomikus munkakörnyezettel, amelynek megteremtése a munkavállalók és a munkaadók számára egyaránt fontos. A Randstad 2018-as, legfrissebb kutatása szerint a munkavállalók a fizetés (75 %) után a munkakörnyezetet (64 %) tartják a legfontosabb szempontnak egy munkahely kiválasztásánál . Egy egészséges környezetben mindenkinek jobban megy a munka, ráadásul a munkaadóknak is megéri, hiszen a táppénzes hiányzások jóval több költséget jelentenek egy cég számára, mint az ergonomikus eszközök beszerzése. Néhány apró változtatással már jó eredményeket lehet felmutatni, ilyen például a csuklótámasz, a lábtámasz vagy éppen a laptopállvány használata. Ezek csupán pár ezer forintos beruházást jelentenek, amelyekkel többnyire már érezhetően javíthatnak a munkavállalóik közérzetén, de akár egy teljes munkaállomást is létre lehet hozni körülbelül 50-60 ezer forintból.

Hatalmas károkat okoz az egészségtelen ülőmunka
A táppénzes hiányzások 25 százalékát a sok üléssel összefüggésbe hozható mozgásszervi betegségek adják ki a KSH adatai szerint. Gazdaságos lehet a helyes testtartást elősegítő ergonomikus munkaállomások kiépítése.

„Most már évek óta foglalkozunk a Fellowes-nál irodai ergonómiával és azt tapasztaljuk, hogy néhány, valóban nem túl nagy beruházást igénylő eszközzel már sokat tehetnek a dolgozóikért a munkaadók. A vállalatoknak is célja, hogy munkahelyeken egészséges, kipihent emberek üljenek, akiknek semmi nem vonja el a figyelmét a munkáról. Közös érdek az is, hogy csökkenjen a munkából kieső napok száma és ennek költsége, nem beszélve az emberi tényezőről, az egészségmegőrzésről és a jó közérzetről. Azt tapasztaljuk, hogy az ergonomikusan kialakított munkahely vonzó tényező a munkaerő-toborzásban és a – megtartásban is” – mondta Csala Kitti, az irodai ergonómiával foglalkozó Fellowes cég márkamenedzsere.

A Fellowes az egészséges munkakörnyezet kialakítása érdekében fejlesztette ki a négy zóna koncepcióját, ami különböző területekből áll: a hátfájás megelőzése; a csuklófájdalom megszüntetése; a nyaki fájdalom csillapítása és az aktív munkakörnyezet biztosítása. Ahhoz, hogy elkerüljük a hát- és derékfájást, figyeljünk oda a székünkre, hátunk és lábunk legyen meg-, illetve alátámasztva. Az állandó egér- és klaviatúrahasználatból adódó fájdalmakat kiküszöbölhetjük a csuklótámasszal. A nyakunkat azzal tudjuk a leginkább védeni, ha a monitort megfelelő szemmagasságba helyezzük, ebben lehet a segítségünkre a laptop- és monitorállvány. Végül érdemes az ülőmunkát félóránként megszakítani vagy akár ülő- és állómunkaállomást használni. A legújabb termékek pedig már azt is lehetővé teszik, hogy személyre szabott asztalbeállítással dolgozzunk.

Irodai munka közben is le lehet sérülni
Vajon hányan támasztjuk alá csuklónkat a billentyűzet vagy az egér használata közben? Egészen addig valószínűleg elég kevesen, amíg olyan egyszerű mozdulatoknál, mint egy kilincs lenyomása vagy épp a tenyerünkön támaszkodás hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül fájó, szúró érzést nem okoz a csuklónkban.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek