Így lehet könnyen kiesni a kisadózói körből

2015. október 06. kedd - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerint a kisvállalati adóalanyiság megszűnik a létszámváltozás hónapjának utolsó napjával, ha a létszámnövekedés miatt az adóalany átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladta az 50 főt.

Kép: SXC

A meghatározás szerint – e törvény alkalmazásában – az átlagos statisztikai állományi létszám  alapértelmezésben az átlagos állományi létszám a munkavállalók (munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók, egyéni vállalkozó és nem fizetett segítő családtagjai) folyamatosan vezetett létszámnyilvántartása alapján számított mutató.

Az átlagolást havonta kell elvégezni az adott hónap naptári napjainak figyelembevételével, vagyis a naponkénti állományi létszámok összegét, a munkarend szerinti pihenőnapokra és ünnepnapokra az azt megelőző munkanap létszámát véve figyelembe, el kell osztani a hónap napjainak számával – figyelmeztet tájékoztató kiadványában a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Az adott hónap naptári napjainak számával kell osztani abban az esetben is, ha a gazdasági szervezet csak a hónap egy részében működött. Az éves átlagos állományi létszám a leírtak alapján már kiszámított havi átlagos létszámadatok egyszerű számtani átlaga, vagyis éves átlagszámítás esetén 12-vel kell elosztani a havi átlagos létszámadatok összegét. Természetesen az átlagolást abban az esetben is így kell elvégezni, ha az adatszolgáltató működése a vonatkozási időszaknak csak egy részére esett.

Az átlagolást tehát havonta kell elvégezni; minden hónap végén – az addig eltelt időszak adatai alapján az év elejétől „halmozottan” – kell meghatározni az átlagos állományi létszámot az éves átlagos állományi létszám számítására vonatkozó szabályok szerint.

Az alanyi mentesség sem óv meg az áfától
Az alanyi áfamentes vállalkozók sem ússzák meg minden esetben az áfázást. Ha a vállalkozás külföldi céggel van kereskedelmi kapcsolatban, akkor évi hatmillió forintos bevétel alatt sem úszhatja meg az áfabevallás benyújtását.

Például, ha a kisvállalati adóalanynál a január havi átlagos létszám 30 fő [a hónap minden napján 30 fő, azaz (31 nap x 30 fő) : 31 nap], továbbá a havi átlagos létszám februárban szintén 30 fő, márciusban 40 fő és áprilisban 60 fő, akkor az átlagos statisztikai állományi létszám az egyes hónapok végén a következő:

január: 30 fő

február: (30 + 30) : 2 = 30 fő

március: (30 + 30 + 40) : 3 = 33,33 fő

április: (30 + 30 + 40 + 60) : 4 = 40 fő.

Ha pedig a példa szerinti adózónál az év hátralévő hónapjaiban (májustól decemberig) újra 30 fő lesz a havonkénti átlagos létszám, akkor az éves átlagos állományi létszám év végén [(30 + 30 + 40 + 60 + (8 x 30)] : 12 = 33,33 fő. Ennek megfelelően az adózó – a létszámkorlát túllépése okán – nem veszíti el a kisvállalati adóalanyiságát, hiszen az adóéven belül az átlagos létszám egyetlen hónap végén sem haladja meg az 50 főt.

Észrevétlenül lehet elbukni KATÁ-t
Bármennyire egyszerű és átlátható adónemnek tűnik is a kisadózók tételes adója (KATA), félvállról azért nem vehetik az adózást még a legkisebb cégek sem. Könnyű ugyanis kiesni az egyszerű adózásra jogosul köréből úgy, hogy akár észre sem vesszük, hogy gond van. Csak amikor már késő.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek