Így lehet egyezséget kötni a GVH-val

2015. november 03. kedd - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A versenytörvény a 2014. július 1-je után indult eljárásokban lehetővé teszi, hogy azon vállalkozások, amelyek meghatározott típusú ügyekben elismerik jogsértésüket és lemondanak bizonyos eljárási jogaikról, 10%-os bírságcsökkentésben részesüljenek. A GVH elnökének és a Versenytanács elnökének közös közleménye ezen egyezségi eljárás részletszabályait rögzíti.

meg lehet egyezni a gvh-val

Kép: Freedigitalphotos/stockimages

Az egyezség intézménye immár több éve ismert az Európai Bizottság gyakorlatában, ott a kartell-eljárások többsége ilyen egyezség keretei között zárul. A versenytörvény e jól bevált intézményt ültette át a magyar jogba, így az egyezségi eljárással tovább bővül a vállalkozások rendelkezésére álló széles eszköztár a GVH-val történő együttműködésre. (Sok kisebb vállalkozás egyébként jóhiszeműen sérti meg a jogot.)

Az egyezségi eljárás lényege, hogy a versenyhatóság 10%-os bírságcsökkentéssel jutalmazza, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri az elé tárt bizonyítékok alapján az általa elkövetett jogsértést, továbbá lemond részletesebb irat-betekintési, nyilatkozattételi, tárgyalás tartására irányuló és bírósági jogorvoslati jogáról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához.

Az egyezségi eljárás nemcsak a hatóság, hanem a vállalkozások oldalán is jelentős költség-megatakarítást eredményezhet. Ezen túl a 10%-os bírságcsökkentési kedvezmény növelhető is, ha az eljárás alá vont vállalkozás egyúttal részt vesz az akár 50%-os bírságcsökkentést is lehetővé tevő engedékenységi programban is.

A GVH elkötelezett a jogintézmény alkalmazásának sikere mellett, ezért az egyezségi eljárás részletszabályainak kidolgozásakor nagymértékben támaszkodott a témában tartott nyilvános konzultáció idején érkezett javaslatokra.  A GVH reményei szerint a jövőben már Magyarországon is az egyezségi eljárás keretei között zárulnak majd a legbonyolultabb – főként kartell – eljárások, amelyek így rövidebb idő alatt fejeződhetnek be.

Brutális bírságot kapnak jövőre a szabálytalankodó kereskedők
Jövőre jelentős versenyjogi jogszabályváltozás várható, amelynek a rendelkezéseit megsértő kiskereskedelmi láncok akár árbevételük tíz százalékáig terjedő bírsággal nézhetnek szembe.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek