Így kezdhetünk tenni a klímaváltozás ellen

2016. november 18. péntek - 14:54 / piacesprofit.hu
  •    

Hosszabb távon csak az a vállalat életképes, amelyik vállalakozó szellemű, innovatív és fenntarthatóan működik - véli a BCSDH elnöke. A szervezet 4 pontos ajánlása segít, hogy kezdjenek hozzá a cégek.

„A vállalatok és az intézmények nem csak a saját jólétükért és profitjukért tartoznak felelősséggel, de felelősek az emberekért és azért, hogy a következő generációnak jobb élete legyen” – jelentette ki Jan Peter Balkenende professzor, Hollandia korábbi miniszterelnöke, aki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) meghívására érkezett Magyarországra. A professzor hangsúlyozta a klímaváltozás sok más fenntarthatósági kérdés mellett olyan kihívás, amely hosszú távú gondolkodást igényel, így ez a vállaltoknál is elengedhetetlen. „Minél tovább várunk az intézkedésekkel, annál nehezebb helyzettel kell szembenézni a jövőben. Nem várhatunk, és ezt együtt kell csinálnunk!”

föld kézben

Kép:sxc

„Egyetlen vállalat sem tud egyedül választ adni a klímaváltozás okozta kihívásokra, ezért van szükség új szövetségekre és együttműködésre a teljes értékláncon belül” – tette hozzá Márta Irén, a BCSDH igazgatója.

„Meggyőződésem, hogy hosszabb távon csak az a vállalat életképes, amelyik vállalakozó szellemű, innovatív és fenntarthatóan működik. Ha viszont ezek a tényezők együtt vannak, az jelentős versenyelőnyt jelent” – fejtette ki Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

A szeretet a válságok megoldása?
Hetedik alkalommal rendezte meg a Piac & Profit a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferenciát. Idén a fókuszban az emberi és társadalmi értékek válsága állt,melyeket Feldmár Andrástól Juhász Árpádig neves előadók fogalmaztak meg, az emberi félelmektől az energetikai problémákig. Az elhangzottak részletes összefoglalóját itt olvashatja.

A BCSDH megfogalmazta ajánlását az üzleti szektor számára, hogy segítse az alacsony karbonkibocsátású gazdaságba történő átmenetet. Az ajánlás négy pontja azonosítja azokat a teendőket, amelyekkel a hazai cégek hatásosan tudnak hozzájárulni a globális folyamatokhoz, és amelyek révén a teljes üzleti szektor, bármely vállalat konkrét, mérhető lépést tehet.

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a klímaváltozás kapcsán:

  1. Klímaváltozással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek stratégiai elemzése és akcióterv készítése
  2. Karbonlábnyom-számítás bevezetése, eredmények rendszeres elemzése és akcióterv készítése, a szén-dioxid-kibocsátás hatékony csökkentése
  3. Termékek és szolgáltatások felhasználása során szükséges energiafelhasználás és/vagy szén-dioxid-kibocsátás azonosítása és a fogyasztók/vevők szemlélet- és magatartásváltoztatása
  4. Munkatársak szemléletformálása
Újabb 10 cég nyerte el az Üzleti Etikai Díjat
2016-ban a zsűri minden korábbinál több, összesen 10 vállalatot talált érdemesnek az immár 17. alkalommal kiosztott Üzleti Etikai Díjra. Az alapítás óta eltelt idő alatt a díj presztízse folyamatosan nőtt, ami azt is jelzi, hogy a tudatosság, a társadalmi elkötelezettség és az élhető, fenntartható világ fennmaradása iránti felelősség egyre hangsúlyosabban szerepel a hazai vállalatok értékrendjében. A díjazott vállalatok alkalmazottaikkal és a környezettel szemben, tulajdonosi jogosítványaik gyakorlása közben és társadalmi felelősségvállalásukban is etikusnak bizonyultak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek