Így készüljünk nyertes pályázatra

2015. november 13. péntek - 13:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Pályázati lehetőségek tömege nyílik meg a következő hónapokban. Nem elég azonban ölbe tett kézzel várni a nekünk tetsző pályázatra, a szakértők szerint érdemes és kifizetődő időben felkészíteni a cégünket a lehetőségekre. A Goodwill Consulting szakértőivel összefoglaltuk, hogy mire is kell és érdemes figyelni ahhoz, sikeresek legyünk, és jó eséllyel induljunk.

Már az eddig megjelent pályázatokra is nagyon beindultak a kkv-k.

A felkészülési idő nagyon változó lehet. Előfordulhat, hogy 1 hónap is elegendő, máskor viszont 3-4 hónap is szükséges lehet az előkészületekre. A tanácsadók szerint egy cég pályázatképessé tétele bármikor megkezdhető, a projekt előkészületeket illetően pedig a projekt ötlet leírását és az árajánlatok bekérését szintén bármikor megtehetjük. Így amennyiben megjelenik egy konkrét pályázat, megvannak a kiindulópontok ahhoz, hogy magát a pályázati projekt összeállítását meg tudjuk kezdeni. Amikor a tervezet megjelenik, vagy elérhetővé válnak előzetes információk a várható pályázatokról, szükséges az egyeztetés a pályázati tanácsadóval. Ezt követően még 1-2 hónap is lehet, mire megjelenik a pályázati kiírás. A kiírás megjelenését követően leghamarabb 30 napot követően benyújtható a pályázat.

sportcipő és elegáns cipő egymás mellett

Kép:PP archív

A pályázati felkészülés első és egyik legfontosabb lépése, hogy a projektötletet meghatározzuk, alaposan kidolgozzuk, komplett stratégiai tervet készítsünk.  Az előkészítés másik sarkalatos pontja a mérleg és eredménykimutatás. A szakértők hangsúlyozzák, kiemelt figyelmet kap a nem negatív saját tőke, emellett tervezzünk úgy, hogy a projekt összköltsége nem lehet nagyobb, mint az árbevételünk. A cégünk helyzetét is érdemes és kell is, előzetesen körbejárni. Mely területekre fókuszáljunk: a  kapcsolt vállalkozások, a cég ténylegesen végzett tevékenységei, cégkivonatban szereplő tevékenységek, lezárt üzleti évek száma, rendezett munkaügyi kapcsolatok, vidéki telephely megléte, bejegyzése. Alapvető, de nem mindig egyértelmű, hogy a cég ne álljon felszámolás alatt.

Szakmai felkészültség alapjai:

–  rendezett munkaügyi kapcsolatok (hogy ez mit jelent, arról itt olvashat részletesen)

–  tervezési dokumentáció, engedély

–  szakmai koncepció

–  projektköltségvetés

Az előkészület része, hogy tájékozódjunk arról, milyen egyéb dokumentumokat kell csatolni a pályázathoz, mert ezek beszerzése is időigényes feladat.

A jó eséllyel pályázó ügyfél a szakértők szerint valamilyen gyártő vagy termelő tevékenységet folytat, jellemzően kis- és közép vállalkozás, konvergencia régióban lévő székhellyel rendelkezik, emellett előny a szabad vállalkozási zónában lévő telephely. Pénzügyei stabilak, hitelképes, a projektfinanszírozás önrésze biztosított, a fejlesztéssel arányos az árbevétel. A köztartozás mentesség alapkövetelmény.

Mindezekre még a tényleges meghirdetés előtt fel kell készülni, a pályázatok kiírását követően általában egy hónap áll  a rendelkezésünkre, hogy a komplett pályázati anyagot elkészítsük Ez azonban már csak végső simításkora elegendő. A sikeresség egyik garanciája lehet, ha már a felkészülési szakaszban bevonjuk a pályázati szakértőt a munkába.

A megfelelő pályázati projekt jellemzői

–  megfelelő gazdasági háttér (min.20 millió Ft árbevétel, min 5 fő munkavállaló)

–  megfelelő elképzelés

–  megfelelő szakmai koncepció

–  megfelelő tervezési dokumentáció, engedély

–  megfelelő projektköltségvetés

–  megfelelő kapacitás

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek