Így kell elszámolni a bizományi értékesítést

2014. november 03. hétfő - 08:10 / asalgo
  •    

Mikor kell megkötni a bizományosi szerződést? Mit érdemes kikötni, és milyen időpontra célszerű terveznünk azt? Szerződéskötési és könyvelési tippek cégvezetőknek.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/pakorn

Bizományosi értékesítésről akkor beszélünk, ha a megbízó nem közvetlenül a vevők részére értékesít, hanem a termékeit bizományi szerződés alapján átadja egy másik félnek (a bizományosnak), és a vevők részére már ő értékesít. Jogi nyelven a bizományi szerződés alapján az egyik szerződő fél ellenérték fejében köteles a másik szerződő fél javára, de a saját nevében szerződést kötni harmadik személlyel.

Fontos tudni, hogy miközben a megbízó és a bizományos között megbízási, addig a bizományos és a vevő között adásvételi szerződés jön létre. A bizomány és a hagyományos adásvételi szerződési konstrukció közötti elhatárolás szempontjából a szerződések megkötésének időpontjának is van jelentősége. Ahhoz ugyanis, hogy a bizomány megállapítható legyen, a megbízó és a bizományos között a megbízásnak korábban létre kell jönnie, mint a bizományos és a 3. személy közötti adásvételi szerződésnek.

A bizományosnak a szerződésben rögzített megbízás teljesítéséért bizományi díj jár, feltéve, ha az adásvételi szerződést is teljesítették. A díj magában foglalja a bizomány ellátásával rendszerint együtt járó költségeket, kivéve az áru fuvarozásával felmerült kiadásokat és magát a bizományosi tevékenység, tehát a gondos és szakszerű eljárás ellenértékét. A bizományosi konstrukciót szigorúan el kell határolni az ügynöki konstrukciótól, ez utóbbi esetben az ügynök csak közvetítői szerepet lát el.

A megbízó a termék átadásával egy időben bizonylattal igazolja az áru eredetét, hogy azt majd a bizományos fel tudja mutatni a vevőnek. A felek a szerződésben rögzített időszakonként számolnak el úgy, hogy az adott időszakról a bizományos fogyásjelentést küld a megbízó részére, a megbízó a bizományosnak ennek alapján számlázza le az eladott termékeket. Így a bizományosnak ezen értékesítése nem igényel finanszírozási fedezetet, hiszen az árukat nem előre kell megvásárolnia, hanem csak a már eladott tételeket kell kifizetnie.

Termékértékesítésről a megbízó és a bizományos között, azaz áfaelszámolásról, akkor beszélünk, amikor a bizományos általi termékértékesítés teljesül. Ez a felek közötti elszámolással teljesül, vagyis a bizományos közli, mely termékek értékesítése valósult meg az elszámolás időszakában. A megbízó és a bizományos között az elszámolás határozott időszakra vonatkozik, így közöttük áfa szempontjából a teljesítés időpontja speciális, megegyezik a fizetési határidővel. Az adó alapjába beletartozik a bizománnyal kapcsolatos díj is.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek