Így kaphatunk fizetési könnyítést a NAV-tól

2015. július 31. péntek - 08:12 / piacesprofit.hu
  •    

Ha egy magánszemély vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját, végrehajtható hátraléka keletkezik. Ebben a helyzetben a fizetési könnyítés vagy mérséklés lehet a megoldás. Az adóhivatal most közzétette honlapján az adatlapokat, amelyekkel fizetési könnyítés és/vagy mérséklés kérhető.

Kép: Pixabay

Míg magánszemély esetén a bírságon és a pótlékon felül a tőketartozás is mérsékelhető vagy elengedhető, addig jogi személy vagy egyéb szervezet esetében kizárólag a szankciós jellegű tartozás, vagyis a bírság és a pótlék elengedésére vagy mérséklésére van mód.

A tartozás mérséklésével vagy elengedésével ellentétben a fizetési könnyítés engedélyezése nem tesz különbséget aszerint, hogy magánszemély vagy jogi személy, egyéb szervezet a kérelmező adós.

Itt részletesebben is olvashat arról, minek kell megfelelnie a fizetési könnyítéás kérelmezéséhez!

A NAV most közzétette azokat az adatlapokat, amelyek a fizetési könnyítés kérelmezéséhez szükségesek.

Adatlap gazdasági társaság (egyéb gazdálkodószervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához (FAG01)

Kitöltési útmutató gazdasági társaság (egyéb gazdálkodószervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához (FAG01)

Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumok

Fizetési könnyítési és adómérséklési tárgyú kérelmet kizárólag elektronikus úton nyújthat be az adózók meglehetősen széles köre, az adóhivatal közleményében részletesen fel is sorolja az érintetteket:

– munkáltató

– kifizető (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is)

– állami foglalkoztatási szerv

– kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj.) 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozó

– Magyarországon bejegyzett egyház

– szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztató adózó

– a Tbj. 56/A. § (4) bekezdése szerinti kötelezett

– Art. 8. számú melléklet szerint összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett adózó.

Így késleltethető az adóvégrehajtás
Szigorított a NAV a végrehajtási gyakorlaton, így idén több mint 20 százalékkal többször rendelt el inkasszót eddig a tavalyinál. Több olyan lehetőség is az adózók rendelkezésére áll azonban, amelyek késleltethetik, megakadályozhatják, vagy elviselhetőbbé tehetik az adótartozások végrehajtását, és amellyel az ebből eredő esetleges csődhelyzet is elkerülhető.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek