Így írjunk fizetési felszólítást

2014. október 21. kedd - 07:30 / asalgo
  •    

Ne fenyegetőzzünk és ne kürtöljük világgá, mennyivel tartozik nekünk az adósunk, de legyünk határozottak és szakszerűek. Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha fizetési felszólításra kerül a sor? Íme a legfontosabb tudnivalók!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/pakorn

Ha cégünk egyik partnere esetleg nem fizet, érdemes első lépésként jogkövetkezményekkel nem járó fizetési felszólító levelet kiküldeni. Sok esetben ez is elég ahhoz, hogy megérkezzen a pénz, és megúszhatjuk a bonyolultabb, ráadásul nekünk is költséges jogi procedúrákat.

1. Telefonon csak a fizetési határidő lejárta után keressük azt, aki tartozik nekünk és ezzel egy időben küldjünk fizetési felszólítást neki. Amennyiben nem érjük el az adóst se telefonon, se írásban, sem egyéb hivatalos dokumentumban megadott elérhetőségen, próbáljuk meg családtagjain, munkaadóján keresztül. Figyeljünk viszont arra, hogy ne adjunk ki túl sok információt egy esetleg illetéktelen személynek. A cégünk nevét sem érdemes elárulni, ha valóban el akarjuk még érni az adóst. Célszerű annyit közölnünk velük, hogy üzleti ügyben kerestük a partnerünket. Azonban a hozzátartozókat nem hívogathatjuk rendszeresen, mert az bizony zaklatásnak minősül – hisz velük semmilyen üzleti ügyünk nincs.

2. A fizetési felszólítást célszerű szakszerűen megfogalmazni, szerepelnie kell benne, az adós pontos nevének és címének, valamint a cégünk elérhetőségeinek. Rögzíteni kell, hogy milyen korábbi megállapodás alapján, mely határidőre kellett volna fizetnie az adósnak, valamint azt is, hogy korábban esetleg milyen lépéseket tettünk a tartozás behajtására. Érdemes olyan hangszínt megütni és szófordulatokat használni, amelyek elolvasása után adósunk inkább a fizetést választja, mint a tartozást. Fontos, hogy kiderüljön belőle, mekkora összeggel tartozik az adós és mindezt hogyan tudja rendezni.  A bankszámlaszámunkon túl adjunk meg egy konkrét elérhetőséget, nevet, telefonszámot.

3. Határozzuk meg az utolsó időpontot, ameddig a tartozás kiegyenlíthető és hívjuk fel az adós figyelmét a tartozása ki nem egyenlítésének következményeire. Helyezzük mondjuk kilátásba fizetési meghagyás küldését, késedelmi kamatot, ügyvéd, esetlegesen behajtó cég megbízását.

Főszabály szerint
Főszabály szerint a követelések 5 év alatt évülnek el. Ha a felek az elévülési idő hosszát szeretnék 5 évtől eltérően megállapítani, ezt a megállapodást írásba kell foglalni.
A korábbi szabályozással ellentétben tehát nemcsak 5 évnél rövidebb, hanem 5 évnél hosszabb elévülési időben is megállapodhatnak a felek. Egy dolgot nem lehet: az elévülési időt a szerződésben teljesen kizárni. Az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik. Ha a teljesítés idejére a felek határidőt tűztek ki, akkor a határidő utolsó napja az esedékesség időpontja.

4. Írjuk le részletesen, milyen problémákat okoz cégünknek az adós nem fizetése és várhatóan milyen helyzetbe hozza ezzel vállalkozásunkat.Figyeljünk arra, hogy a tartozást, ha  egy mód van rá, ne hozzuk nyilvánosságra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ne híreszteljük közös ismerősöknek, kollégáknak, mert ezzel a módszerrel azt is kiválthatjuk az adósunkból, hogy dacból nem fizet majd.

5. Hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a polgári törvénykönyv változásának köszönhetően, szigorúbbak a határidők a fizetésre. Már nem szakítja meg az elévülési időt, ha több fizetési felszólítást kapna tőlünk, vagyis ne is álmodjon arról, hogy „örökös adósunkká” válhat. Ha szeretné tudni, mitől hosszabbodik meg  fizetési kötelezettség elévülése, itt megtalálja a részleteket!

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor