Így intézzük a céges pénzügyeket okostelefonon

2016. augusztus 08. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Eljárt az idő a laptopos vagy számítógépes bankolás felett, hiszen a céges pénzügyeket is intézhetjük már az okostelefonunkon is. A banki felületek meglepően ügyesen igazodnak a mobiltelefonunk kijelzőméretéhez és az érintéses műveletekhez. A BankRáció.hu elemzése következik.

két ember egy okostelefont nézeget érdeklődve

Minden működik ekkorában is Kép:FreeDigitalPhotos.net

A CIB Bank nemrég nyitotta meg mobilalkalmazását céges ügyfelei számára. Az ujjlenyomat-alapú azonosítással is használható mobilalkalmazás a számlaegyenleget, a számlatörténetet és a megtakarításokat grafikus ábrán mutatja, lehetővé tesz forintátutalást, átvezetést, postai csekk beolvasást és kifizetést (átutalással), emellett devizaváltó kalkulátort és beépített tokent is tartalmaz. A banknál változatlanul elérhető a korábbi, böngésző alapú mobilCIB is a leggyakoribb internetbanki funkciókkal, mint átutalás, átvezetés, mobil egyenleg feltöltés, betétműveletek, bankkártya limitállítás.

A K&H Bank által idén megújított K&H mobilbank a számlaadatokon és a számlatörténeten kívül mobilegyenleg feltöltésre, bankkártya limit változtatásra, K&H bankfiók keresésre, és persze forintátutalásra használható, sőt azt is lehetővé teszi, hogy a cégvezető a mobilon aláírja azokat a forintátutalásokat, melyeket pénzügyes kollégái már előkészítettek számára.

Szintén újdonság az MKB Mobilalkalmazása, mely a korábbi böngészős mobil megoldást váltotta fel. A mobilra szabott alkalmazással a bank kisvállalati ügyfelei elérhetik az internetbank leggyakoribb funkcióit, így átutalhatnak, átvezethetnek a számláik között, lekérdezhetik számlaegyenlegüket, számlatörténetüket, megkereshetik a legközelebbi MKB bankfiókot és bankjegy-automatát, továbbá betekinthetnek banki elektronikus postaládájukba is.

A digitális fejlesztésekben élenjáró GRÁNIT Bank eBank mobilapplikációja tavaly Magyarországon elsőként hozta el, hogy az ügyfél – online internetkapcsolat esetén – SMS helyett a ingyenes applikáció üzenetben kapja meg a tranzakciókról szóló értesítéseket. 2016-ban újra úttörő a GRÁNIT valamiben: az eBank nevű banki mobilalkalmazása hazánkban elsőként telepíthető Apple Watch vagy Android Wear platformú okosórákra is. A mobilalkalmazás kibővült a bankkártya limitmódosítási lehetőséggel és a bankkártya ügyfél általi gyors blokkolását biztosító funkcióval is, miközben megmaradt a böngésző alapú Gránit MobilBank is, mely csaknem teljes körű internetbank funkcionalitással bír az okostelefonok képernyőméretéhez igazodva.

5+1 szokás, amivel kevesebbe kerül a bankolás
A bankokra nehezedő többféle, erős nyomás miatt jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Némi tudatossággal viszont jelentős összegeket is spórolhatunk.

Az elektronikus szolgáltatásokban kétségkívül piacvezető OTP már évek óta több mobilalkalmazást is kínál vállalkozóknak. Egyrészt a svájci bicskaként használható OTPdirekt SmartBANK segítségével az ATM és bankfiók kereső, a devizaárfolyam és pénzváltó funkciók mellett az internetbank már megszokott gyakori funkciói is használhatók. Átutalás, mobil egyenleg feltöltés, autópálya matrica vásárlás egyaránt megvalósítható az alkalmazás segítségével, de leköthetjük vagy feltörhetjük vele a vállalkozói betétünket, befizethetjük vele sárga csekkünket (normál forintátutalásként), sőt akár QR-kóddal is rendezhetjük vállalkozásunk fizetési kötelezettségeit. Android és iOS rendszereken még beszéddel is vezérelhetjük a mobilalkalmazást. Emellett az OTP-nél is elérhető az internetbank mobiltelefonra optimalizált, böngésző alapú változata, mely számlaegyenleg ellenőrzésre, tranzakciótörténet ellenőrzésre, átutalásra, tranzakció aláírásra, betétkezelésre, mobilegyenleg feltöltésre és autópálya-matrica vásárlásra alkalmas.

Ugyancsak az OTP fejlesztése az OTPay mobilalkalmazás, mely a SmartBANK-kal ellentétben már nem csak az OTP Bank ügyfelei számára érhető el. Az OTPay bármely bank által kibocsátott céges bankkártyát befogad, amelyet aztán mobilegyenleg feltöltésre, autópálya matrica vásárlásra és parkolás fizetésre lehet használni a mobilalkalmazásban. Ugyancsak az OTP Csoport fejlesztése a Simple mobilalkalmazás, melynek autópálya matrica vásárlási és parkolás fizetési funkciói szintén bármely bank által kibocsátott céges bankkártyával használhatók.

A Raiffeisen Bank Mobil Alkalmazása a számlaegyenleg és számlatörténet mellett kezeli a céges bankszámlához kötődő kettős aláírásokat, a csoportos beszedéseket és az állandó átutalásokat. Az applikációban bankbetét kezelés, bankkártya limitváltoztatás és devizaváltás is elérhető. Emellett bankjegy-automata és bankfiókkeresőt is tartalmaz, sőt még a bank friss információit és ajánlatait is közli.

Az AXA Bank vállalkozó ügyfelei a bank MobilosOKÉ alkalmazását használhatják mobilon, mely alapvetően a telefonszámra történő lakossági pénzküldésre lett kitalálva (hagyományos átutalássá konvertálva azt), de emellett természetesen számlaegyenleg lekérdezésre, saját számlák közötti átvezetésre, bankkártya limitállításra is alkalmas, illetve lehetővé teszi, hogy a tranzakciókról SMS helyett push üzenetben tájékozódhasson az ügyfél.

A Sberbank Mobilbank alkalmazása árfolyamokat, híreket közöl, térképes bankfiók- és ATM-keresőt tartalmaz, lekérdezhető vele az egyenleg és a számlatörténet, segítségével belföldi forint és deviza átutalás indítható, kezelhetők az aláírásra váró tételek, továbbá megtekinthetők a bank üzenetei is. Az átutalások csak külön tokennel hagyhatók jóvá.

Az UniCredit Bank vállalkozói számára jelenleg kizárólag a böngésző alapú Mobil alkalmazást  biztosítja, mely a mobil képernyőjére optimalizálva az értékpapír funkciókon kívül egy teljes funkcionalitású internetbankot varázsol a mobilunk képernyőjére.

Végül, de nem utolsó sorban a MagNet Bank MobilBank alkalmazásáról szólunk, mely egyenleg lekérdezésre, fejlett számlatörténet-keresésre, sablonból átutalás indítására, bankkártya limit módosítására, vagy a kártya letiltására egyaránt lehetőséget biztosít. A végrehajtott tranzakciókról ez az alkalmazás is képes push üzenetet küldeni. Az applikációban van betétkezelés, kereshetők vele a MagNet bankfiókok és bankjegy-automaták, sőt még beépített deviza kalkulátort is tartalmaz.

Gergely Péter
Bankráció.hu

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek