Így éljük túl a kánikulát a munkahelyeken

2013. június 20. csütörtök - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A hőség mindenkit megvisel, de talán a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik kénytelenek a hőhullámot a munkahelyükön végigszenvedni. A nagy melegben különösen ügyelni kell néhány óvintézkedés betartására, és bevetni néhány praktikát.

Napok óta hőségriadó van, a munkahelyeken is ügyelni kell – Kép: MTI/ Kovács Tamás

Csütörtökre virradóra – hasonlóan az előző éjszakához – több helyen is megdőlt az eddigi legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekord. A legmagasabb értéket hajnalban a fővárosi Lágymányoson mérték, ahol csak 24,8 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. A mérőállomásokon 1901 óta nem regisztráltak ilyen magas hőmérsékleti minimumot június 20-án. Tavaly ezen a napon Szeged belterületén 23,1 fokos hőmérsékleti minimumot mértek, ami mostanáig rekordnak számított. Idén – a szerdaihoz hasonlóan – több mérőállomáson még ennél is melegebb volt: Budapest Pestszentlőrincen 23,2, Pécs-Árpádtetőn 23,4, Fonyódon 23,7, Budapest és Szeged belterületen egyaránt 24,5 fokot mértek. A lágymányosi legmagasabb érték 1,7 fokkal meghaladja az eddigi csúcsot. (Egyre többször és egyre melegebb kánikulákra kell felkészülnünk!)

A meteorológiai szolgálat közleményében azt kérték mindenkitől, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást. A vállat takaró póló és szalmakalap viselete, valamint fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ilyen erős, figyelmeztetési értéket meghaladó UV-B sugárzáskor a normál bőrtípus már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is leéghet.

Igyunk sok folyadékot!

Már napok óta életbe lépett a hőségriadó Magyarországon, és bár a hétvégére enyhülést jósolnak a szakemberek, nem árt észben tartani néhány óvintézkedést és praktikát, amit a kánikula idén szem előtt kell tartaniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. A nagy melegre való tekintettel a munkaügyi hivatal megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat, különösen a szabadban dolgozók esetében. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága tájékoztatása szerint a munkaügyi szakigazgatási szervek fokozottan ellenőrzik majd a szükséges óvintézkedések betartását. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.

Kell a rendszeres pihenő!

A munkavédelmi szakemberek szerint munkaszervezéssel biztosítsák a rendszeres pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyen töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém- vagy üvegfelületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

Szállítmányozás – Kihívás a kánikula
A közúti fuvarozás során számos kihívással kell szembenézniük a szállítmányozó vállalatoknak, ez pedig különösen igaz az olyan speciális ellátást igénylő rakományok esetében, mint a hűtött áru fuvarozása. Mindez pedig hatványozottan igaz kánikula esetén.

A felhívás szerint a hőség első napjaiban hosszabb munkaközi szüneteket kell beiktatni. A szabadtéri munkavégzés esetén a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövidebb ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11–15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Klímaberendezések

A kánikulában valóságos megváltást jelenthetnek a klímaberendezések, a légkondikkal azonban érdemes ésszel bánni. Ha huzamosabb ideig voltak használaton kívül, mindenképpen ellenőriztessük szakemberrel. Soha ne hűtsük túl a helyiséget, ahol tartózkodunk, legfeljebb néhány fokkal a kinti hőmérséklet alá, mivel a hirtelen hőmérséklet-változások is jelentősen megterhelhetik szervezetünket, ráadásul a legnagyobb kánikulában is összeszedhetünk egy megfázást.

Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 kW-s készüléket feltételezve. A klímaberendezések működtetési ideje a nyári időszakban átlagosan 3-4 hétig tart. Ha azonban a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékeljük az ablakon lévő reluxák vagy redőnyök leengedésével, sötétítő használatával, akkor kisebb energiafelhasználással is elérhetjük az optimális hőmérsékletet. Sok irodában éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket.

Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol nincs megfelelő klíma, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni, és védőitalt adni. Az illékony veszélyes anyagokkal, például szerves oldószerekkel végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani. Az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat fel kell készíteni arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit.

Kell a nyakkendő?
A környezettudatos gondolkodás jegyében június 17-től ismét nyakkendő és zakó nélkül jár(hat)nak munkahelyükre az Eni és így a Tigáz dolgozói is. Az utóbbi években az Eni kezdeményezése nagyban hozzájárult a villamosenergia-megtakarításhoz és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez azáltal, hogy az irodákban 1 °C-kal növelte a hőmérsékletet.

Öltözködés

A nyári időszakban előkerülnek a lazább ruhadarabok, a nagy meleg sok esetben inkább könnyedebb, kevésbé formális öltözködést kíván. Azonban itt is vannak szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani, hogy a lazább viselet ne jelentsen hanyag megjelenést! Pontosan ezért adott közre a japán kormány is egy irodai öltözködési javaslatokat tartalmazó tájékoztatót. A stylistok és szakértők által kidolgozott program ideje alatt engedélyezik többek között a pólóingek és az Okinaváról származó, a hawaiihoz hasonló nyári ingek, valamint farmer, sportcipő és szandál irodai viselését, a nők számára egyes japán üzletláncok pedig szellős és stílusos blúzokból és ruhákból álló, élénk színű összeállításokat kínálnak a hőségre.