Így edzze az agyát, hogy ne kalandozzon el!

2014. április 22. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Vállalkozóként rengeteg szálat kell egyszerre kézben tartania. Rettentő nehéz koncentráltnak maradni a munkavállalók, ügyfelek, e-mailek és telefonhívások vég nélküli áradata közepette. Ahhoz, hogy ki tudja zárni a zavaró hatásokat, meg kell tudnia, hol húzódnak az agya korlátai és keményen kell edzenie, hogy javuljon a koncentrálóképessége és hatékonysága.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/Kittikun Atsawintarangkul

Agyunk finomhangolása révén nagyon is fogékony a figyelmet elterelő hatásokra, így a mai, “zajokkal” teli világban különösen nehéz feladat koncentráltnak maradni. A figyelemelterelés annak a jele, hogy valami hirtelen megváltozott. A figyelemelterelés valójában vészjelzés, amely azt jelenti ‘Figyelj csak, ez itt veszélyes lehet’. Az agy reakciója automatikus és gyakorlatilag megállíthatatlan – mondta a NeuroLeadership Institute egyik alapítója, David Rock.

Miközben a többfelé figyelésnek megvannak a maga előnyei is, komoly hátrányt is jelent. – A multitasking tulajdonképpen csökkenti az IQ-t. Hibákat követünk el, fontos részleteket nem veszünk figyelembe, elveszítjük az irányítást a dolgok felett, amikor nem kéne – magyarázta el Rock. Ráadásul a folyamatnak van egy még veszélyesebb mellékhatása – remekül érzi magát tőle az ember. Az agy jutalmazó része hirtelen beindul, vagyis érzelmileg feldobódunk, amikor sok feladatot végzünk egyszerre.

Folyamatosan koncentrálni nem csak a környezet miatt nehéz, hanem mert az agynak is megerőltető. Éppen ezért nem is az egész napos fókuszálás a cél, hanem hogy minden nap legyen olyan időszak az életében, amikor semmi nem vonja el a figyelmét. Rock kutatásai szerint már napi 20 perc koncentrált munka is látványos változást tud hozni az ember hatékonyságában. Ahhoz, hogy minden nappal céltudatosabb és produktívabb dolgozó váljon Önből, igyekezzen betartani az alábbi három szabályt.

1. Vegye előre a kreativitást igényló munkákat. Általában a munkanap a rutinfeladatokkal kezdődik és folyamatosan toljuk magunk előtt a legnehezebb munkákat. Pedig a sok rutinfeladat csak feléli az energiáit és koncentrálóképességét. Egy órával munkakezdés után már sokkal kevesebb feladatot vagyunk csak képesek elvégezni, mint rögtön a rajtkor. Minden egyes döntés fárasztja az agyat. Ahhoz, hogy eredményesebb legyen, fordítsa meg a folyamatot. A reggeli ébredés után már igyekezzen listát készíteni feladatairól, a legkreatívabbakat, legnehezebbeket vegye előre és fokozatosan haladjon az egyre könnyebb teendők felé.

10 tipp, hogy ne durranjon el az agya
Ha valakinek saját vállalkozása van, sokszor úgy érzi, minden az ő vállán nyugszik. Azonban folyamatosan a cég ügyeit intézni és az üzlet miatt stresszelni a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a csúcsformánkat nyújtanánk.

2. Ossza be az idejét szabadon. David Rock a több ezer ember bevonásával készült tanulmányában arra jutott, egy átlagos dolgozó legfeljebb heti hat órát képes tényleg koncentráltan dolgozni. Mivel ilyen szűk az igazán hatékony időkeret, nem mindegy, milyen munkát végez el ezekben az órákban – tanácsolja a szakértő. A legtöbb embernek kora reggel vagy késő este megy a legjobban a koncentrálás, míg a kísérletben résztvevők 90 százaléka az irodán kívül tud a legjobban gondolkodni. Próbálja meg kitalálni, mikor tud a legjobban koncentrálni és időzítse a legnehezebb feladatait ezekre az órákra.

3. Az agyat is edzeni kell. Akárcsak az izmokat, az agy fókuszálóképességét is edzeni kell. Amikor a többfelé fókuszálás az alap, az agy könnyedén alkalmazkodik. Mivel a figyelem elterelődése rossz szokássá válik, az agya elveszíti a koncentrálás képességét. Éppen ezért gyakorolni kell a koncentrációt. Kapcsoljon ki mindent, ami elterelheti a figyelmét és terelje a figyelmét mindössze egyetlen egy feladat köré. Lehet, hogy eleinte ez alig öt perce sikerül naponta, de egyre jobban és jobban fog menni. Ha a figyelme elkalandozna, kapja rajta és koncentráljon újra az eredeti feladatra. A gyakorlat eleinte ugyanolyan kemény lesz, mint kezdőként súlyokat emelgetni az edzőteremben, de idővel az agya rászokik majd a kemény munkára.

A cikk az alábbi írás alapján készült

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek