Idén ne számítsunk béremelésre

2015. május 05. kedd - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

Csak közel minden hatodik hazai kkv tervezi új munkaerő felvételét, míg a vállalkozások nagy többsége az alkalmazotti létszám stagnálásával számol. Így a kkv szektorban idén sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése. A dolgozói fizetéseket illetően megközelítőleg minden negyedik cég tervez béremelést.

Kép: Pixabay

A K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adatai szerint az elmúlt években valamelyest javultak a vállalkozások munkaerőpiaccal kapcsolatos várakozásai. A részindex jelenleg -11 ponton áll, míg két évvel ezelőtt ez az érték még -17 pont volt. A javulás annak köszönhető, hogy a cégek mindössze 3 százaléka gondolkodik létszámleépítésben idén. Ilyen alacsony arányra az index tízéves történetében eddig csupán kétszer volt példa. Az új munkahelyek létesítésének szándéka azonban ezzel együtt kissé visszaesett.

Mezőgazdaságban és iparban lesznek új munkahelyek

Míg az elmúlt két évben 20-25 százalék között mozgott a létszámbővítésben gondolkodó cégek aránya, addig jelenleg a cégek 16 százaléka számol munkaerő-felvétellel, közülük is legtöbben csupán néhány fővel tervezik növelni a dolgozók létszámát. A vállalkozások döntő többségének tehát nem áll szándékában változtatni alkalmazotti létszámán, így továbbra sem valószínű a foglalkoztatás látványos megugrása. A jelenlegi helyzeten segíthet, hogy várhatóan a mostani európai uniós költségvetési ciklusban is meghirdetik a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását célzó pályázatot.

A különböző szektorokat tekintve a mezőgazdasági és az ipari cégeknél a legnagyobb a létszámbővítési szándék (20%), ugyanakkor a létszámleépítéssel számolók aránya is az agráriumban a legmagasabb (9%). A kereskedelmi és szolgáltató cégeknél egyaránt 13% tervez munkaerő felvételt, előbbinél ez hat, utóbbinál 8 százalékpontos visszaesés. A kereskedelmi szektorban feltehetően a márciusban életbe lépett megváltozott vasárnapi nyitvatartási szabályok miatt csökkent a létszámbővítési szándék. A különböző árbevételű cégek szinte azonos mértékben számolnak létszámbővítéssel: a mikrovállalkozásoknál (16%) és a kisvállalkozásoknál (15%) a legjobb a helyzet, de a középvállalkozások közül is közel minden nyolcadik cég tervezi növelni dolgozói állományát.

Kevesebben számíthatnak fizetésemelésre 

Az alkalmazotti fizetéseket illetően inkább a jövedelmek szinten tartása jellemző, ugyanis a cégek túlnyomó többsége (67%) változatlan fizetéssel számol idén. A béremeléssel kalkuláló cégek aránya az előző negyedévi 33%-ról 27%-ra csökkent, közülük a legtöbben (13%) 5-9% közötti növekedéssel számolnak. Kedvező hír viszont, hogy fizetéscsökkentéssel immár harmadik negyedéve a vállalkozások csupán 1%-a kalkulál. (Az alacsony infláció és a közszféra illetve a nagyvállalatoknál emelkedő bérek miatt az átlagbérek reálértéke az idén is emelkedik.)

Leginkább a középvállalkozások alkalmazottai számíthatnak béremelésre (33%), de a mikro- és kisvállalkozások (28% és 26%) sincsenek ettől nagyon lemaradva. A szektorokat tekintve nagyon hasonló a fizetésemelési szándék:az ipari és a kereskedelmi cégek 28%-a, a szolgáltató cégek 26%-a, a mezőgazdasági vállalkozások 25%-a tervez fizetésemelést. Régiós szinten azonban jelentős különbségek vannak a bérezés kapcsán: míg Észak-Magyarországon tízből közel négy cég számol fizetésemeléssel, addig Nyugat-, és Dél-Dunántúlon már csak minden negyedik, Pest megyében pedig csupán minden ötödik vállalkozás tervez béremelést.

Munkahelyenként öt szabálytalanságot találnak
Az elmúlt évben 2013-hoz képest 13 százalékkal nőtt a három napon túl gyógyuló munkabalesetek száma. A felvett jegyzőkönyvek szerint 2014-ben összesen 19 661-en szenvedtek a munkahelyükön sérülést; a halálos balesetek száma egy év alatt 75-ről 78-ra emelkedett. A munkavédelmi ellenőrök tavaly 16 941 ellenőrzést tartottak és 85 216 szabálytalanságot tártak fel.