Idén is lesz forrás bőven a cégeknek

2016. január 11. hétfő - 06:06 / piac-profit.hu
  •    

Az NHP harmadik szakasza, az Eximbank Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 435 milliárd forintos hitelcsomagja idén is bőséges támogatott hitelforrást fog biztosítani a cégek számára. Ez jó alapot teremthet ahhoz, hogy a beruházási hajlandóság növekedése esetén az igénylők körének bővítésével a vállalati hitelállomány növekedhessen.

idén is bőven lesz hitel

Kép: Pixabay

A Növekedési Hitelprogram második szakaszában a kihelyezett hitelek mintegy 60%-a finanszírozott új beruházásokat, így a teljes program hatásaként mintegy 340 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az MNB támogatott hitelprogramjának további kedvező hatása, hogy a kkv hitelek regionális koncentrációja, tehát Pest megye dominanciája, mérséklődni tudott. Ezzel együtt sem sikerült azonban áttörést elérni a vállalati hitelpiacon, és tovább zsugorodik a teljes vállalati hitelállomány. Mindez azért különösen kedvezőtlen, mert a vállalati hitelezés GDP-hez viszonyított aránya már most is jóval elmarad a gazdaságilag fejlett országokéhoz képest: míg a G20-as átlag 80% körül van, addig Magyarországon ez csupán 25% – és idén sem számít javulásra a Bankszövetség.

„Egy moderált hazai fejlődéshez legalább a 30 százalékos arány megközelítése volna szükséges, azonban – főleg a nagyvállalati hitelállományok csökkenésének köszönhetően – ettől a szinttől inkább távolodunk, mintsem ledolgoznánk a lemaradásunkat. Ez azt jelenti, hogy 1.600 milliárd forint, tehát közel egy teljes NHP hitelprogramnyi hitelállomány hiányzik a rendszerből” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

„Az NHP változásai miatt év végén ugyan átmeneti kereslet-élénkülést tapasztaltunk, azonban azt is látni kell, hogy a hitelprogram kezdete óta mintegy 700 milliárd forinttal növekedett a vállalati betétállomány. Így amennyiben a felhalmozott betétekhez hozzászámoljuk a várhatóan elérhető európai uniós forrásokat is, hitelfelvételére már vagy nincs, vagy csak kis összegben van szükség. Nagyobb hitelfinanszírozási arány leginkább akkor jön képbe, ha a cég számára valamilyen oknál fogva hazai vagy EU-s pályázati források nem elérhetőek” – hangsúlyozta ki Hodina Péter. Ennek oka leggyakrabban a budapesti vagy Pest megyei telephely, méretbeli akadályok, vagy olyan beruházási célok – mint például a földvásárlási program -, amelyekhez nem vehető igénybe uniós forrás.

Idén az NHP harmadik szakasza, azaz a Növekedéstámogató Program kétszer 300 milliárd forintos kerete, az Eximbank nagyvállalatok részére is elérhető Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 2016-2020-as periódusra tervezett mintegy 435 milliárd forintos hitelállománya bőséges támogatott hitelforrást biztosít. Az új hitelprogramok azonban keresletszegény környezetbe érkeznek, mivel nem látható az az élénkülő beruházási hajlandóság, amely a többlet hitelfinanszírozást igényelné. Így ezek a programok leginkább egymással fognak versenyezni, miközben a bankok saját forrású hitelezése tovább mérséklődhet.

Akár még be is indulhat a vállalati hitelezés
A vállalati hitelpiacot egy viszonylag kedvező, óvatos optimizmusnak teret engedő hangulat jellemzi – derül ki a KPMG vállalati hitelpiaci felméréséből. A vállalathitelezési hangulatindex értéke enyhén nőtt 2014-hez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a banki vezetők bizakodóbbak a vállalathitelezési kilátásokat illetően, mint 2011 óta bármikor.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek