Idén is él a bérkompenzációs adókedvezmény már külön feltétel nélkül

2013. január 11. péntek - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

Bár 2013-ban már nincs elvárt béremelés, az NGM közleménye szerint a hozzájárulási adókedvezmény 2013-ban is érvényesíthető csökkentett mértékkel, havi 135000 forint összegű munkabérig. Azok a munkáltatók is élhetnek a lehetőséggel, amelyek nem hajtották végre az elvárt béremelést tavaly.

Az elvárt béremelést szabályozó kormányrendelet a 2012. évre vonatkozott, és az adóváltozások miatti nettó keresetveszteség elkerülését célozta. Ettől függetlenül a 2012-ben életre hívott, béremelések kompenzálására szolgáló szociális hozzájárulási adókedvezmény – 2012. évhez képest csökkentett mértékkel és összeghatárig 2013-ban is érvényesíthető. Idén már csak havi135.000 forint összegű munkabérig érvényesíthető havi 190.179 ezer forint helyett.

Az igénylésre való jogosultságnak nincs külön feltétele, a kedvezményt minden munkáltató kérheti, függetlenül attól, hogy a munkáltató az elvárt béremelést 2012-ben végrehajtotta-e. Az idén alakuló cégek szintén érvényesíthetik ezt az adókedvezményt, olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A kedvezmény érvényesítésekor azonban figyelni kell arra, hogy a bérkompenzációs kedvezmény a munkahelyvédelmi akcióban meghirdetett adókedvezményekkel (25 év alattiak, 55 év felettiek, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben foglalkoztatottak, tartós munkanélküliség, illetve szülés után munkába visszatérők kedvezménye) nem vonható össze.

Mint ismeretes a 2012. évi adó és járulékváltozások együttes hatására tavaly a havonta 216 806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére csak úgy volt megőrizhető, ha a munkáltatók megemelték dolgozóik bruttó bérét. A munkáltatóknak vállalniuk kellett, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtják, valamint azt, hogy 2012-ben legalább megtartják – vagyis nem csökkentik – dolgozóik létszámát.

Munkaerőpiac: 2013 sem a kitörés éve lesz
A bérkompenzáció idén a versenyszférában 64 milliárd, a közszférában pedig 87 milliárd forintból valósul meg. A nehéz helyzetben lévő ágazatok egy összegben kaphatnak minimálbér-támogatást. Harmincezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma ebben az évben.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek