Idén hárommilliárd jut agrárbiztosításra

2015. április 29. szerda - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az idei, igazolásokkal tanúsított agrárkárokra kötött biztosítások támogatására 3 milliárd forint támogatást különített el a szaktárca - egyebek mellett ezt tartalmazza a földművelésügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Kép: SXC

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) múlt év decemberében közölte, hogy a keret 2012-ben 2,7 milliárd forint volt, ennek a 30 százaléka fogyott el, míg 2013-ban a 3,1 milliárdnak már a 70 százalékát felhasználták a mezőgazdasági termelők. A múlt évi 3,3 milliárd forint viszont decemberre már elfogyott. Az idei 3 milliárd forint forrása az állami költségvetés Földművelésügyi Minisztérium fejezetének a folyó kiadások és jövedelemtámogatások előirányzata, amelyben 77,7 milliárd forint szerepel.

(Hogy mire használható ez a konstrukció, arról itt olvashat.)

A jogszabály háromféle támogatható mezőgazdasági biztosításcsomagot ismer. Az A típusú a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára köthető, itt a biztosítási díj 65 százalékát vállalja át az állam. A B típusú biztosítás a zöldség- és gyümölcskultúrákat védi 48 százalékos visszatérítéssel, míg a C típusú biztosítás az előbbieken túli kockázatokat vállalja, de csak 30 százalékot térít vissza. Jelenleg négy biztosító, az Allianz, a Generali, a Groupama, valamint az osztrák Hagelversicherung foglalkozik mezőgazdasági biztosítással, a termelők e cégek termékeiből választhatnak.

Évente mintegy 100 milliárd forintos árbevételkiesést okoz a kedvezőtlen időjárás a magyar mezőgazdaságnak, a mezőgazdasági tevékenység számos kockázatot rejt magában és ezek közül az egyik legjelentősebb tényező az ember által nem befolyásolható elem, a szélsőséges időjárás. Bár a növénytermesztők 57 százaléka tart valamilyen növénykár bekövetkezésétől, 51 százalékuk mégsem tesz semmit a kárveszély csökkentése érdekében.  Ennek oka pedig azon túl, hogy általában a biztosítási díjak nagyságát magasnak találják az, hogy nem rendelkeznek elegendő információval sem a biztosítások megkötéséhez szükséges tennivalókról, sem a lehetőségeikről.

Üvegházzal is bekerülhetünk az agrárkár-enyhítési rendszerbe
A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek. Erre a termelői körre is ugyanazon – Európai Bizottság által engedélyezett – szabályok vonatkoznak, mint az agrárkár-enyhítésben régebb óta részt vevő gazdákra.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek