Ideje vallani a KATA-sok kifizetéseiről

2019. március 27. szerda - 12:03 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az adózóknak 2019. április 1-ig kell adatot szolgáltatni a KATA-s vállalkozás részére 2018. évben juttatott 1 millió forintot meghaladó kifizetésről – hívta fel a figyelmet együttműködő partnerünk, Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Art. szerinti adózónak (a magánszemélyek és a Kata-s adóalanyok kivételével) a tárgyévet követő év március 31-ig adatot kell szolgáltatnia a NAV részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot – foglalta össze szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó, így az adatszolgáltatásban a termékbeszerzés, szolgáltatás igénybevétel értékének áfa nélküli (nettó) összegét kell szerepeltetni.

aláíró kéz

Kép:sxc

Hangsúlyozandó, hogy a jogszabály a naptári évben jutatott bevételre vonatkozóan ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget, nem pedig a számlán feltüntetett teljesítési időponthoz kapcsolódóan. Tehát 2018. évre vonatkozó adatszolgáltatásban csak azokat tételeket lehet szerepeltetni, amelynek a juttatása (kifizetése) 2018. évben történt.

Ha például egy Katás egyéni vállalkozó 2018.12.29-én (teljesítési időpont) szolgáltatást nyújtott 2 MFt összegben egy Kft-nek, de azt a megrendelő csak 2019. január 9-én fizette ki, akkor a 2018. évi adatszolgáltatásban ezen összeget nem szerepeltetheti a Kft., mivel az egyéni vállalkozó a bevételét ténylegesen 2019. évben szerezte meg.

Az adatszolgáltatást a 18K102-es jelű nyomtatványon kell az adózónak teljesíteni. A nyomtatványt elektronikusan kell benyújtani, a tárgyévet követő év március 31-éig. Tekintettel arra, hogy ez az időpont 2019. évben munkaszüneti napra esik, idén az adatszolgáltatás határideje 2019. április 1.

KATA 2019: a legfontosabb tudnivalók és gyakran ismételt kérdések
Egyre népszerűbb a KATA vállalkozási forma, azonban még mindig sok félreértés kering ezzel kapcsolatban. Az Írísz Office adótervezőinek segítségével részletes válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek