Ideje felkészülni a jövedékiadó-változásra

2017. február 22. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A hatályba lépés előtt a jövedéki termékkel foglalkozóknak érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Az új jövedéki szabályozás a hatályos rendelkezésekhez képest jelentős változásokat hoz. Elektronikussá válnak a jövedéki eljárások (nyilvántartás-vezetés, adatszolgáltatás), az adókockázathoz igazodó jövedéki biztosíték, csökken az az engedélytípusok száma, bevezetésre kerül a kisüzemi bortermelő jövedéki kategória, valamint az egységes Európai Uniós szabályozás miatt a jövedéki szabályozásba integrálódik az energiaadó-törvény. A változásokról részletesen itt olvashat.

A jövő héten van az első határidő!

Változik a jövedéki termékekkel folytatott tevékenységek engedélyhez, nyilvántartásba vételhez kötöttsége is. Ehhez kapcsolódik az első, legfontosabb határidő, 2017. február 28. A jövedéki termékekkel foglalkozó gazdálkodóknak ugyanis eddig kell kitölteniük az új jövedéki törvény szerinti tevékenységre vonatkozó, NAV_J30 jelű nyilatkozatot. Erre azért van szükség, hogy az új szabályozásnak megfelelő engedélyekkel, nyilvántartásba vétellel rendelkezzenek.

akta csipesszel

Kép: SXC

A hatályos jövedéki törvény szerint engedéllyel rendelkezőknek (adóraktári engedélyes, bejegyzett feladói engedélyes, bejegyzett kereskedői engedélyes, jövedéki engedélyes, felhasználói engedélyes) vagy nyilvántartásba vett személyeknek (kereskedelmigázolaj-visszaigénylőként nyilvántartásba vett személy, üzemi motorikusgáz-töltő állomás üzemeltető, nyilvántartásba vett felhasználó) tehát 2017. február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában kívánják-e folytatni.

A hatályos szabályozás szerint egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezőknek a fenti nyilatkozatot 2017. március 10-ig kell kitölteniük, melyben nyilatkoznak, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e a továbbiakban folytatni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi engedélyesnek – az adómentes felhasználót kivéve –, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, 2017. március 15-ig megküldi az engedély/nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt/nyilvántartásba vételt majd 2017. március 29-ig adja ki a NAV elektronikusan.

Az új jövedéki törvény szerinti tevékenységhez szükséges nyilatkozat és kitöltési útmutatója letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek