Adócsökkentés: nagy ajándék, kismotorosoknak

2019. február 13. szerda - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Év eleji ajándékot kaptak a kisebb hengerűrtartalmú motorok tulajdonosai a kormányzattól, jelentősen csökkent ugyanis ezek regisztrációs adója – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

2019. január elsejétől jelentősen csökkent a kisebb hengerűrtartalmú motorkerékpárok regisztrációs adója – figyelmeztettek az Írisz Office adótervezői.
írisz

A kisebb motorokra vonatkozó díjcsökkentés azért is furcsa, mert ezek a járművek igazi klímagyilkosok. A robogók ugyanis erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A járó motorral várakozó robogó sok ezerszer több szmogot keltő aeroszolt, vagyis az áramló levegőben lévő egyszerű részecskét vagy folyadékcseppet bocsát ki, mint a nagyobb járművek. Arról már ne is beszéljünk, hogy a felükön még kötelező biztosítás sincs.

Kedvező változás lépett életbe a céges autók finanszírozásában is 2019-től: a nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybevétele esetében a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek