Húsvétra gyúrnak az ellenőrök

2019. március 26. kedd - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Megindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. Az országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak.

A növényi termékeknél a szakemberek kiemelten vizsgálják majd a primőr, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a szamócát.

több megy el sonkára

Kép: Pixabay

Országszerte március 25-től április 22-ig tart idén a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, a vizsgálatokat a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei végzik.

„A szezonális ellenőrzések több mint egy évtizedes múltra tekintenek már vissza hazánkban. Az akciók közös jellemzője, hogy átláthatóak: az érintett termékköröket és célterületeket egyaránt előre nyilvánosságra hozzuk, hisz az elsődleges célunk, hogy az esetleges hibákat még az ellenőrzések előtt javítsák az érintettek.

A szakemberek számára sem az a fő szempont, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem,

Mi van a flakonban? Atomjaira szedték a majonézeket
A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is.

hogy a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek kosarukba a vásárlók. Tapasztalataink szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül. Az előállítók, forgalmazók számítanak a vizsgálatra, így nagyobb körültekintéssel járnak el.

Az ellenőrzés-sorozat során a hagyományosan népszerű termékek közül többek között sonka, tojás, bor, különféle édességek, valamint szezonális zöldségek és gyümölcsök is górcső alá kerülnek. Az ezeket előállító- és forgalmazó helyeken, valamint piacokon és vásárokon is feltűnnek majd a hatósági szakemberek.