Hozza a pénzt az EKÁER

2015. június 29. hétfő - 15:10 / PP/MTI
  •    

Az év első öt hónapjában 7 százalékkal, 84 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel, amiben több más mellett az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszernek (EKÁER) is van szerepe – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az idei költségvetés 60 milliárd forint többlet-áfabevétellel számol az EKÁER működésének hatásából, és ez nagy valószínűséggel befolyik az államkasszába – válaszolta az államtitkár az MTI kérdésére.

Eddig 47 ezer cég regisztrált a rendszerben, és 5,3 millió bejelentés érkezett, vagyis ennyi tranzakció jutott az adózóktól a hatóság tudomására – ismertette. Hozzátette: még azelőtt szűrik ki a rendszerrel az adócsalókat, hogy kár érné a költségvetést. Több iparág – például az acélipar, a mezőgazdaságban pedig a zöldségkereskedelem – kifehérítésében segített már eddig is az EKÁER.

Tényleg működik a csodafegyver?
A bevezetés nehézségei ellenére mostanra a transzparensen működő cégek tényleg jól járnak az EKÁER rendszerrel – véli a Piac & Profit által megkérdezett adószakértő is. Az előnyökről, a problémákról és a szakember szerint várható esetleges módosításokról itt olvashat.

Az EKÁER célja, hogy javítsa a jogkövető adózók pozícióját, vagyis hogy ne kerüljenek versenyhátrányba az adócsalókkal szemben, továbbá a jogkövető adózói magatartást is segíti. Erről Sinkáné Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szakfőigazgatója beszélt. A NAV gyorsan reagálhat a jogsértésre, az ellenőrzések célja egyrészt az EKÁER-kötelezettség teljesítése, másrészt a közölt adatok valódiságának az ellenőrzése – tette hozzá a szakfőigazgató, aki kitért arra is, hogy a kockázati profilok kialakítása során érdemes a felrakó és a lerakó helyeket ellenőrizni, főleg ha ezek nem azonosak az EKÁER-be bejelentő cég telephelyeivel. Végül az utólagos ellenőrzéseket főleg akkor folytatják le, ha az EKÁER-ben szereplő cég nem tesz áfabevallást.

Az egyenruhás ellenőrök mögött egy adatelemző csapat működik, az ellenőrzések száma – a közúti és a telephelyi ellenőrzésekkel együtt – havi 20 ezer – mondta Szabó Károly, a NAV vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója. Miután elvárás, hogy ne zavarják a gazdaság működését, elsősorban a telephelyeken végzik az ellenőrzéseket. Az év elejétől 5 ezer esetben állapították meg a szállítmány magas kockázatát, és ugyanennyi volt a jogsértések száma is – tette hozzá a szakfőigazgató, kiemelve azt, hogy – szintén januártól – 40 ezer ügyfél kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba. Ez az egy évvel korábbinak több mint háromszorosa, és a növekedést a vele járó egyszerűbb EKÁER-eljárás indokolja.

Szabó Károly az eddigi eredményekből arra következtetett, hogy több uniós tagállam is átveszi az EKÁER rendszert.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek